Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Η εξωφρενική μέθοδος αντισύλληψης Έλληνα γυναικολόγου στην αρχαία Ρώμη


Ο Σωρανός ο Εφέσιος ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός που γεννήθηκε μεταξύ του 1ου και του 2ου αιώνα μ.Χ. Αν και ..
γεννήθηκε στην Έφεσο, άσκησε την ιατρική στην Αλεξάνδρεια και μετά στην Ρώμη. Πολλά από τα γραπτά του έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα, όπως η τετράτομη διατριβή του πάνω στην γυναικολογία.




Για την ζωή του λίγα είναι γνωστά. Αλλά τα γραπτά μένουν, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Κι ήταν οι γυναίκες της Αρχαίας Ρώμης εκείνες που έπρεπε να ακολουθήσουν μια εξωφρενική συμβουλή του, ως μέθοδό αντισύλληψης. Που φυσικά δεν δούλεψε.

Όπως γράφει ο ίδιος όταν ο άντρας εκσπeρματώσει, η γυναίκα θα πρέπει να «κρατήσει την αναπνοή της και να απομακρυνθεί λίγο έτσι ώστε το σπeρμα να μην εκτοξευθεί βαθιά στην κοιλότητα της μήτρας. Μετά να σηκωθεί αμέσως να σκύψει χαμηλά και να προσπαθήσει να προκαλέσει φτέρνισμα, ενώ σκουπίζει προσεκτικά τον κόλπο».

@ιflscience.com


Προφανώς και δεν δούλεψε η ιδέα του να φτερνιστείς ώστε να σκορπίσεις το σπeρμα. Για αυτό είχε κι άλλες ιδέες. Όπως να αλλείψεις τα γεννητικά όργανα με μέλι ή ρητίνη κέδρου. Αυτό ίσως και να έπιασε, αλλά μάλλον γιατί αποθάρρυνε το ζευγάρι να κάνει σeξ έτσι κι αλλιώς. Υπήρξε και μια άλλη ιδέα, που χρησιμοποιήθηκε για αρκετούς αιώνες. Μετά την πράξη, η γυναίκα θα πρέπει να πηδάει πάνω κάτω για αρκετή ώρα. Μπορεί να έκανε διάφορες σημαντικές ανακαλύψεις πάνω σε χρόνιες ασθένειες, αλλά στις μεθόδους αντισύλληψης δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs