Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Γιατρός στο Columbia της Νέας Υόρκης: Το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο


Τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο κρίνει ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο του κορωνοϊού ο επεμβατικός καρδιολόγος που ...
ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται στο νοσοκομείο Columbia, Δημήτρης Καρμπαλιώτης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, επισήμανε ότι αυτό θα μπορεί να είναι έτοιμο για να χορηγηθεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης είπε ότι όλοι οι γιατροί -ανεξαρτήτως ειδικότητας- ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών, εκτίμησε ότι οι αριθμός θα είναι μικρότερος από τους αρχικούς υπολογισμούς, οι οποίοι έκαναν λόγο για τουλάχιστον 100.000 απώλειες ανθρώπινων ζωών.




«Ποτέ στην ιστορία των επιδημιών ή των λοιμωδών νοσημάτων δεν είχαμε απομονώσει το γονιδίωμα, τις πρωτεΐνες και τα διάφορα συστατικά του ιού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε ένα μήνα από τα πρώτα περιστατικά καταφέραμε και βρήκαμε όλα αυτά τα στοιχεία. Ήδη, οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου γίνονται και από ομάδες ερευνητών στις ΗΠΑ, καθώς και από ευρωπαϊκές και ασιατικές ομάδες. Πιστεύω ότι το εμβόλιο θα μπορέσουμε να το έχουμε έτοιμο είτε τον Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο και θα μπορεί να χορηγηθεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

“Σε ότι αφορά τα φάρμακα υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα υπάρχοντα που σχετίζονται με άλλες νόσους και δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες ακόμα και στο δικό μας νοσοκομείο. Θα ήθελα να συμβουλεύσω τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί μόνος του ουσίες όπως είναι η χλωροκίνη και η κολχικίνη καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι δουλεύουν και η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται με στενή παρακολούθηση. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα αντιικά φάρμακα κατά του κορονοϊού που αναπτύσσονται και πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα θα έχουμε κάποια πρώτα δείγματα και η τρίτη κατηγορία αφορά ανοσοθεραπείες με αντισώματα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πάρουμε τα αντισώματα από το αίμα τους και να τα χορηγήσουμε στους ασθενείς που πάσχουν από τον ιό. Όλα αυτά που περιέγραψα τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα”


Η κατάσταση δεν είναι δραματική

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αμερικής, ο κ. Καρπαλιώτης σημειώνει ότι «είναι αλήθεια πως η Νέα Υόρκη έχει χτυπηθεί σε μεγάλο βαθμό για δύο λόγους. Ο ένας είναι επειδή έχουμε να κάνουμε με μητροπολιτική πρωτεύουσα με μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Ο δεύτερος είναι ότι υπήρξε μία αδράνεια από τις αρχές καθώς υποτιμήθηκε ο κίνδυνος και δεν ελήφθησαν έγκαιρα αποφασιστικά μέτρα. Η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο φαίνεται. Είναι δύσκολη αλλά σιγά σιγά με την καθυστερημένη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουμε τα υλικά που χρειαζόμαστε και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Ο κόσμος είναι ψύχραιμος, ακούει τις οδηγίες των ειδικών και στο τέλος θα κερδίσουμε».

Ερωτηθείς για το τι θα αφήσει πίσω του ο ιός σε επίπεδο απωλειών υπογραμμίζει: «Αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη αντιμετωπίζουμε το πρώτο κύμα της επιδημίας. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η κορύφωση θα γίνει γύρω στις 14 Απριλίου. Τα μοντέλα έχουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τη θνητότητα. Πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις που ανέβαζαν τους νεκρούς σε 800.000 - 1.000.000. Πιστεύω ότι τα νούμερα θα είναι χαμηλότερα και μένει να το δούμε».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο