Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Μετά τη Θράκη νέα εστία στη Θεσπρωτία - Πώς μεταδόθηκε η ασθένεια σε συγγενείς και φίλους


Έντονη ανησυχία και πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση τα απανωτά κρούσματα στη Θεσπτρωτία λίγες ...
μέρες μετά τη μεγάλη εστία έξαρσης του κορωνοϊού στη Θράκη, γεγονότα που αμφότερα αποδεικνύουν ότι η ασθένεια είναι παρούσα και οποιαδήποτε υποτίμηση υπάρξει ίσως βοηθήσει σε ολική επαναφορά της πανδημίας στη χώρα.




Επτά από τα δέκα συνολικά ανακοινωμένα από τον ΕΟΔΥ χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού ανιχνεύθηκαν στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από την Πολιτική Προστασία Ηπείρου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, από τον έλεγχο δειγμάτων που έγινε από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα σε δύο αδελφές 52 και 59 χρόνων από την Παραμυθιά και άλλα πέντε θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών. Το γεγονός λοιπόν των επαφών και του συγχρωτισμού αποδεικδύεται και πάλι ως η μεγάλη "πληγή" στο θέμα της μετάδοσης της νόσου, και αναδεικνύει τη σημασία που έχει η τήρηση των αποστάσεων ακόμα και μεταξύ συγγενικών προσώπων.

Έπειτα από επικοινωνία του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου σήμερα Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Το Νοσοκομείο Φιλιατών και το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων.

Με οδηγίες του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και σε συντονισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η ιχνηλάτηση των επαφών θα συνεχιστεί εξονυχιστικά σήμερα, ως και τις επόμενες ημέρες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Μετά από συνεννόηση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Σουλίου, σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Παραμυθιά.


Η κατάσταση στη Θράκη

Oι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία και την εξέλιξη μετά και την τοπική έξαρση της επιδημίας που έχει καταγραφεί στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, λόγω θρησκευτικού συγχρωτισμού, τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου μήνα και απεύχονται την επανάληψη τέτοιου σκηνικού σε νησιά ή άλλους δημοφιλείς προορισμούς. 

Παράλληλα αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα, πριν το άνοιγμα των εισόδων της χώρας στους τουρίστες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ρυθμό προετοιμασίας των αρμοδίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων, αλλά και των επιστημόνων.

Οι αλγόριθμοι και τα λοιπά μαθηματικά μοντέλα τροφοδοτούνται συνέχεια με στοιχεία και τα αποτελέσματα επιτρέπουν θετικές εκτιμήσεις για την εφετινή, ιδιαίτερη τουριστική περίοδο, ωστόσο και στο πιο καλό σενάριο υπάρχει πάντα και μια δύσκολη σκηνή, που αφορά τη διαχείριση μιας ή περισσότερων τοπικών επιδημιών.


Εν αναμονή τουριστικής έλευσης

Ωστόσο τα μέτρα πρόληψης και τα πρωτόκολλα υγείας διαρκώς υποβαθμίζονται προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η επανεκκίνηση στον τουριστικό κλάδο μετά και τις έντονες επικρίσεις των ξενοδόχων. Μένει να φανεί πόσοι θα είναι οι "τολμηροί" τουρίστες που θα ταξιδέψουν φέτος και πώς θα διαχειριστεί το σύστημα υγείας τυχόν σημαντική έξαρση των κρουσμάτων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs