Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Ρεκόρ θανάτων στη Σουηδία, μετά από 150 χρόνια: Είχαν να πεθάνουν τόσοι πολλοί από το 1869


Η Σουηδία, που ξεχώρισε μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την ήπια προσέγγιση στην ...
καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων το πρώτο εξάμηνο του 2020 εδώ και 150 χρόνια, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.




Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει περίπου 4.500 ζωές στην Σουηδία κατά την περίοδο μέχρι τα τέλη Ιουνίου – αριθμός που έχει πλέον αυξηθεί σε 5.800 – πολύ υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού από ό,τι σε άλλα σκανδιναβικά έθνη, αν και χαμηλότερο από ό,τι σε ορισμένα άλλα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Από το 1869 είχαν να πεθάνουν τόσοι πολλοί στην Σουηδία - Και τότε οφείλονταν στην πείνα

Συνολικά 51.405 Σουηδοί πέθαναν μέσα σε αυτό το εξάμηνο, υψηλότερο από ό,τι σε οποιοδήποτε έτος από το 1869, όταν έχασαν την ζωή τους 55.431 άνθρωποι, εν μέρει εξαιτίας της πείνας. Ο πληθυσμός της Σουηδίας ήταν περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι τότε, σε σύγκρουση με τα 10,3 εκατομμύρια τώρα.

Αντίθετα με τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία, ο πληθυσμός της οποίας δεν περιορίσθηκε ποτέ με μέτρα lockdown, κράτησε ανοικτά τα σχολεία, τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να συστήνει στους πολίτες μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τους κάλεσε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών ήταν υψηλότερος από ότι στους σκανδιναβικούς γείτονες, οι οποίοι επέλεξαν αυστηρότερα μέτρα lockdown. Η Νορβηγία, με περίπου το μισό πληθυσμό της Σουηδίας, είχε μόνο 260 θανάτους λόγω κορωνοϊού.

Η οικονομία της Φινλανδίας ξεπέρασε επίσης τον μεγαλύτερο γείτονά της το δεύτερο τρίμηνο, παρά το σκληρότερο lockdown. Το ΑΕΠ της Φινλανδίας μειώθηκε κατά 5% έναντι συρρίκνωσης 8,6% στη Σουηδία από την προηγούμενη περίοδο τριών μηνών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs