Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα μέτρα στην Αττική: Τι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητα - Που είναι υποχρεωτική η μάσκα


Μέτρα εδώ, μέτρα εκεί, μέτρα παντού στην Αττική από σήμερα έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ένα κρίσιμο 14ήμερο για την πορεία του κορονοϊού ξεκινά και ...πλέον η μάσκα είναι υποχρεωτική σχεδόν… παντού. Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες για την αντοχή που δείχνει ο κορονοϊός.

 

Αλλάζει κι άλλο την καθημερινότητα ο κορονοϊός κι από σήμερα (16.09.2020) και για 14 μέρες τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα στην Αττική, όπου ο ιός εμφανίζεται ανθεκτικός, περισσότερο απ’ όσο περίμεναν οι επιστήμονες. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, η χρήση μάσκας στην Αττική είναι υποχρεωτική σχεδόν παντού.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας στην Αττική, δημόσιους ή και ιδιωτικούς, η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ υπάρχει και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

Μάσκα θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά οι πολίτες και σε πλατείες, στάσεις λεωφορείων και αν περιμένουν στην ουρά καταστήματος και δεν μπορούν να κρατήσουν την απόσταση του 1,5 μέτρου.

«Η επιδημία δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί έναντι του κορονοϊού», είπε χθες στην ενημέρωση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, λίγο αφού είχαν ανακοινωθεί 310 νέα κρούσματα κορονοϊού, 197 εκ των οποίων στην Αττική. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και η αυξητική αυτή τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης.

Η απόφαση για νέα μέτρα στην Αττική πάρθηκε γιατί στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου βρίσκεται το 1/3 του πληθυσμού, καταγράφονται εδώ και αρκετές ημέρες τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας.

«Δεν βλέπουμε την κάμψη της επιδημία που θα επιθυμούσαμε» είπε ο καθηγητής και παραδέχτηκε ότι η μάσκα έχει αποδώσει ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό.


Τα νέα μέτρα στην Αττική

Σε όλες τις συναυλίες που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Αναστέλλεται για 14 μέρες η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική και των κλειστών αιθουσών όπου δίνονται συναυλίες.

Στα σινεμά (θερινά και μη) και στα θέατρα τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Υπάρχει, επίσης, ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

Στις λαϊκές αγορές είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ’ όσον είναι εφικτό.

Στα εστιατόρια και τις καφετέριες ορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων.

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs