Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Η γυναίκα σύμβολο που πέθανε στα 19 της πολεμώντας τον ISIS - Έγινε σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος και του αγώνα κατά του ISIS


H Asia Ramazan Antar γεννήθηκε στη Συρία από Κούρδους γονείς. Όταν μεγάλωσε, όχι πολύ αλλά λίγο..., οι γονείς την προξένεψαν και την πάντρεψαν. Η Vinya Antar, όπως επίσης είναι γνωστή δεν ήταν φτιαγμένη για κάτι τέτοιο. Στα 16 της, σύμφωνα με έναν νέο νόμο στην κουρδική περιοχή της Συρίας, πήρε αμέσως διαζύγιο.

 

Αμέσως μετά το διαζύγιο της κατετάγη στις Γυναικείες Ομάδες Προστασίας ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών σε μια πατριαρχική κοινωνία όπως η δική της. Τα επόμενα τρία χρόνια πολέμησε στην σύγκρουση της Ροζάβα για την αυτονόμηση της βόρειας Συρίας αλλά και εναντίον του ISIS.

Κέρδισε παγκόσμια προσοχή του 2015, όταν ένας φωτογράφος κατάφερε να την τραβήξει ορισμένες φωτογραφίες και να την περιγράψει ως την «Κούρδισσα Angelina Jolie». Με αυτόν τον τίτλο κέρδισε αμέσως δημοσιότητα στα δυτικά μέσα, ενώ κάποιοι άλλοι ανέφεραν πως μοιάζει με την Penelope Cruz.


Οι συμπατριώτες και συμπολεμιστές της απογοητεύτηκαν από τον συγκεκριμένο τίτλο και την λανθασμένη δημοσιότητα, κατηγορώντας τα δυτικά media για σeξισμό και αντικειμενοποίηση. Η Antar είχε καταφέρει πολλά περισσότερα από το απλώς να μοιάζει με την Angelina Jolie. Με την οποία έτσι κι αλλιώς δεν μοιάζει καθόλου.

Οι Γυναίκειες Ομάδες Προστασίας μέσα από μεγάλες μάχες, ανάγκασαν το Συριακό Κουρδιστάν να περάσει προοδευτικούς νόμους για τις γυναίκες. Πήρε μέρος σε 5 μάχες εναντίον του ISIS και είχε γίνει ήδη αρχηγός της ομάδας της. Ωστόσο, στις 30 Αυγούστου του 2016, στα 19 της χρόνια, σκοτώθηκε κοντά στα τουρκικά σύνορα αφού πρώτα είχε πάρει μέρος στην απελευθέρωση της πόλης Μαντζίμπ από το Ισλαμικό Κράτος. Τα πυρά από τα οποία έπεσε νεκρή προήλθαν από τον ISIS, παρά την αρχική φήμη πως η ίδια και η ομάδα της έχασαν την ζωή τους από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Και πάλι τα δυτικά μέσα ανέφεραν πως η «Κούρδισσα Angelina Jolie πέθανε». Πάλι υπήρξαν αντιδράσεις, αφού πολλοί θεώρησαν πως μειώθηκε η αξία της προσφοράς της. Δεν έχει σημασία η εξωτερική εμφάνιση, όπως είπαν οι συμπατριώτες της. Σημασία οι προσωπικές της θυσίες για το κοινό καλό. Δύσκολα να διαφωνήσει κανείς με αυτό.

Η Asia Ramazan Antar έγινε σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος και του αγώνα κατά του ISIS πριν κλείσει τα 20 της χρόνια. Όταν κάποιος θυσιάζεται για τα πιστεύω του και για το κοινό καλό, τότε κερδίζει πάντα τον σεβασμό κει εμπνέει. Όπως έκανε με την Γαλλίδα καλλιτέχνη Elisabete Cargnello, η οποία φιλοτέχνησε το πορτραίτο της κάνοντας αθάνατη την θυσία των γυναικών που πολέμησαν τον ISIS.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs