Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Συναγερμός στην Εκκλησία με τα κρούσματα κορωνοϊού σε ιεράρχες - Πώς πιστεύεται ότι έγινε η διασπορά


Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της Εκκλησίας, καθώς τουλάχιστον τέσσερις Ιεράρχες είναι θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ Ιεράρχης που πήρε... μέρος στην τελευταία Σύνοδο και ήταν θετικός στον κορωνοϊό οδήγησε σε καραντίνα τα 16 άτομα που παραβρέθηκαν στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος από Μητροπολίτη Ιλιου μεταξύ των μελών της ΔΙΣ, κάποιοι από τους 12 Ιεράρχες που πήραν μέρος στη Σύνοδο δηλώνουν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και Άρτης Καλλίνικο που έλαβαν αρνητικά αποτελέσματα από τα τεστ.

Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος χθες το βράδυ ανάρτησε στη ιστοσελίδα της Μητρόπολης το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ αναγράφοντας: «Η Ιερά Μητρόπολις Άρτης, εξ αφορμής πληροφοριών, για επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, μεταξύ των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε στις 4 έως 6 Νοεμβρίου 2020 και στο πλαίσιο της ποιμαντικής και ατομικής ευθύνης, για αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού και για πρόληψη έκθεσης συνανθρώπων σε κίνδυνο ασθενείας, ανακοινώνει, ότι, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος τυγχάνει μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου (2020-2021), καθώς και ο οδηγός του κ. Νικόλαος Ψυχογιός, ο οποίος μεταφέρει στην Αθήνα τον Σεβασμιώτατο, για τα Συνοδικά του καθήκοντα, υπεβλήθησαν αυτοβούλως και οι δύο, σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και ευρέθησαν αρνητικοί».

Την ίδια ώρα, σε προληπτική καραντίνα βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο ησυχαστήριό του στη Ζάλτσα Βοιωτίας και το επόμενο βήμα είναι να επαναλάβει τα τεστ, όπως και οι υπόλοιποι Ιεράρχες. Το πρώτο μοριακό τεστ που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε αρνητικό, όπως και των υπολοίπων ιερέων. Μετά τις τριήμερες εργασίες της ΔΙΣ την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησε και γεύμα παρουσία Ιεραρχών, λαϊκών, και υπαλλήλων εταιρίας catering, όπου πιθανολογείται να έγινε η διασπορά του ιού. Οι εργασίες της Συνόδου έληξαν πριν από έξι ημέρες. Όπως ξεκαθαρίζεται δεν έγινε κάποια κοινή λειτουργία κατά τη διάρκεια των τριών ημερών των συνεδριάσεων της ΔΙΣ, οπότε η μετάδοση του ιού πιθανότατα να έγινε στο γεύμα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, υπάρχει δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της κατάστασης. Ο κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Συνόδου υποβλήθηκαν σε rapid test και μοριακά τεστ τα οποία έδειξαν σε πρώτη φάση ότι μόνο ένας Ιεράρχης είναι θετικός και για το λόγο αυτό, έλεγαν πηγές από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τήρησαν προληπτικά όλα τα μέτρα.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διά ζώσης και όχι διαδικτυακά, Τετάρτη έως Παρασκευή. Πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις θετικούς Ιεράρχες. Ακολούθησε πάντως απολύμανση στο Συνοδικό Μέγαρο, μετά τις πληροφορίες για κρούσματα κορωνοϊού. Θυμίζουμε ότι Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος βγήκε από το νοσοκομείο, ενώ ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του με ήπια συμπτώματα ενώ και ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος είναι οι ιερείς που είναι ήδη γνωστό ότι νοσούν με κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας 4, 5 και 6 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος. «Ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε κρούσμα και κάναμε τεστ εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο όλοι οι συμμετέχοντες. Εγώ είμαι αρνητικός» ανέφερε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega. Όσον αφορά την συζήτηση που έχει δημιουργηθεί για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ο οποίος δεν έχει διευκρινιστεί ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ποιος είναι ο ιεράρχης που εντοπίστηκε θετικός. «Αυτό μπορεί να το ανακοινώσει μόνο ο ίδιος» ανέφερε. Ο κ. Αθηναγόρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα και να φορούν τη μάσκα.


Στην ΜΕΘ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Αθήνα με ελληνικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. H επίσημη ανακοίνωση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας αναφέρει: «Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, εισήχθη στις 11/11/2020 με διάγνωση COVID και νοσηλεύεται σε κλίνη ΜΕΘ. Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιάζει ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και χαμηλό πυρετό. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή και ελεγχόμενη επί του παρόντος.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξονική του Αρχιεπισκόπου είναι καθαρή και λαμβάνει Remdesivir.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και χαμηλό πυρετό, κρίθηκε ωστόσο αναγκαία η μεταφορά του στην Ελλάδα όπου βρίσκονται οι θεράποντες ιατροί του οι οποίοι γνωρίζουν το ιστορικό του.


«Μη φοβού, μόνο πίστευε»

«Μη φοβού, μόνον πίστευε», είναι το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αλβανίας από την Εντατική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου νοσηλεύεται. Επιπρόσθετα, εκφράζει ολόψυχες ευχαριστίες προς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και στο πλήθος των ανθρώπων, που ακόμη μία φορά εκδήλωσαν την αγάπη τους με αυθόρμητη προσευχή.

Αναλυτικά, το μήνυμά του: «Πέρασε ήδη η πρώτη ημέρα στον «Ευαγγελισμό» και όλα εξελίσσονται καλά. Σε όλη μας τη ζωή αναφερόμαστε στον Θεό των εκπλήξεων αλλά και στον Θεό των θαυμάτων. Η πορεία μας στην Αλβανία ξεκίνησε με την αναφώνηση «ο Θεός είναι μαζί μας» και την εν χορώ απάντηση «και εμείς μαζί του», που μας στήριξαν τη βεβαιότητα ότι «δεν θα μας αφήσει ο Θεός». Ολόψυχες ευχαριστίες στους εκλεκτούς ιατρούς και νοσηλευτές και στο πλήθος των ανθρώπων, που ακόμη μία φορά εκδήλωσαν την αγάπη τους με αυθόρμητη προσευχή. Δύο λέξεις από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της περασμένης Κυριακής καθορίζουν την ενδεδειγμένη στάση: «Μη φοβού, μόνον πίστευε».


Άγιον Όρος: Απαγόρευση προσκυνηματικών επισκέψεων ως το τέλος του μήνα

Την απαγόρευση προσκυνηματικών επισκέψεων ως τις 30 Νοεμβρίου αποφάσισε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο πρόληψης της εξάπλωσης του Κορωνοϊού. Με ανακοίνωση που απέστειλε προς τις μονές, η Ιερά Κοινότητα ορίζει ότι δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις λαϊκών προσκυνητών, με εξαίρεση ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και συνεργατών των μονών, μόνο με την επίδειξη της πρόσκλησης από τη μονή και μόνο για τη μονή που έχει εκδοθεί.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνησή τους πέραν της μονής για την οποία ισχύει η πρόσκληση, προς άλλη μονή. Ακόμη, η έξοδος μοναχών από το Άγιον Όρος θα γίνεται με την επίδειξη της άδειας εξόδου που εκδίδεται από κάθε μονή. Με απόφαση, ορίζεται και στο Πρωτάτο και στους ναούς σε όλο το Άγιο Όρος η τέλεση αγρυπνίας από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και πρωί του Σαββάτου, με παρακλήσεις και προσευχές για την απαλλαγή από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς και η – με την τήρηση, σε κάθε μοναστήρι, των προβλεπόμενων υγειονομικών οδηγιών αποφυγής εξάπλωσης του κοροναϊού – πραγματοποίηση λιτανειών των ιερών λειψάνων και εικόνων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs