Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για τα πλοία αν η διώρυγα του Σουέζ είναι κλειστή;


Το πλοίο Ever Given, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου, αποκολλήθηκε χθες από τη Διώρυγα του Σουέζ, ύστερα από ...έξι ημέρες. Περίπου 369 πλοία παρέμεναν ακινητοποιημένα όλες αυτές τις ημέρες περιμένοντας να ανοίξει ο δρόμος για να συνεχίσουν την πορεία τους. Η διώρυγα του Σουέζ είναι πολυσύχναστη καθώς πρόκειται για ένα μονοπάτι που γλιτώνει χρόνο και χρήμα στις πλοιοκτήτριες εταιρείες.

 

Το Ever Given ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Μαλαισία και είχε προορισμό το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Ποια θα ήταν η εναλλακτική πορεία του αν δεν χρησιμοποιούσε τη διώρυγα του Σουέζ;

Τα πλοία έχουν κάποιες επιλογές, αν και καμία από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Η πιο προφανής πορεία είναι ο γύρος της Αφρικής, μια πορεία που όλα τα πλοία έκαναν μέχρι και το 1869, όταν άνοιξε για πρώτη φορά η διώρυγα του Σουέζ. Ωστόσο, αυτή η διαδρομή κρατάει αρκετές εβδομάδες περισσότερο. Όπως αναφέρει στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της Karatzas Marine Advisors &Co., Basil Karatzas, «αν αποφασίσουν να πλεύσουν γύρω από την Αφρική, τότε θα υπάρξει καθυστέρηση 2 με 4 εβδομάδες και ένα έξτρα κόστος σε καύσιμα, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων». Δεν είναι περίεργο που αρκετά πλοία παρέμειναν στη διώρυγα ελπίζοντας να ανοίξει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Για ένα πλοίο με ταχύτητα 12 κόμβων, η απόσταση από το Σουέζ στο Ρότερνταμ διαρκεί 13 ημέρες. Αν το πλοίο αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο μέσω του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, τότε το ταξίδι του θα διαρκέσει 41 ημέρες.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιήσει τη Διώρυγα του Παναμά, διασχίζοντας αρχικά τον Ειρηνικό Ωκεανό και αργότερα τον Ατλαντικό. Αλλά πολλά μεγάλα εμπορικά πλοία σήμερα, όπως το 400 μέτρων Εver Given, είναι αρκετά μεγάλα για να μπορέσουν να περάσουν από τη διώρυγα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής. Σε πολλές περιπτώσεις, η πρώτη εναλλακτική, ακόμα και για πλοία που χωρούν να περάσουν από τη διώρυγα του Παναμά, είναι ο γύρος της Αφρικής.

Υπάρχει ακόμα μια εναλλακτική, ωστόσο και αυτή έχει σοβαρούς περιορισμούς. Πρόκειται για έναν πιο σύντομο αλλά όχι εύκολο. Το πλοίο θα έπρεπε να διασχίσει τον Βερίγγειο Πορθμό και να βρεθεί πάνω από τη Ρωσία, πλέοντας στον Αρκτικό Ωκεανό. Ύστερα θα περνούσε πάνω από τις σκανδιναβικές χώρες πριν φτάσει στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Με το κόκκινο χρώμα είναι η πορεία μέσω της διώρυγας του Σουέζ και με το μπλε είναι η πορεία μέσω του Northern Sea Route (ξεκινώντας από λιμάνι της Κίνας με προορισμό το Ρότερνταμ)



@wsj.com

Ο αριθμός των πλοίων που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή έχει αυξηθεί σε λίγες εκατοντάδες κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει μειώσει του πάγους. Η πορεία όμως των πλοίων μέσω του Northern Sea Route (NSR), είναι κατά πολύ υποπολλαπλάσια της κίνησης της διώρυγας του Σουέζ.

Το πιο μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ έγινε το 1967 και κράτησε για 8 χρόνια, με το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για όλο αυτό το διάστημα, τα πλοία να κάνουν κυρίως τον γύρο της Αφρικής, για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs