Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα: Το φιλικό της ΑΕΚ στο εμπόλεμο Βελιγράδι που δεν τελείωσε ποτέ - Για έναν πολύ όμορφο λόγο


Στις 7 Απριλίου του 1999, η ΑΕΚ με προφανής κινδύνους αποφάσισε να ταξιδέψει στο εμπόλεμο Βελιγράδι ώστε... να αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα της Παρτιζάν. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να στείλει ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα.

 

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο. Το ΝΑΤΟ συμμετείχε κι αυτό στις μάχες, βομβαρδίζοντας καθημερινά κυρίως την μετέπειτα πρωτεύουσα της Σερβίας. Εκείνη την περίοδο, ο τότε αλλά και νυν πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, πήρε την παράτολμη για την ομάδα απόφαση να ταξιδέψει η ομάδα στο Βελιγράδι και να παίξει σε φιλικό με την Παρτιζάν. Η έκβαση του αγώνα δεν είχε καμία σημασία. Στόχος της ΑΕΚ, που από την ίδρυση της είναι μια προσφυγική ομάδα, ήταν να δείξει πως βρίσκεται στον πλευρό των Σέρβων, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ειρήνης.

Όταν η αποστολή έφτασε στο Βελιγράδι, την περίμενε μια ενθουσιώδης υποδοχή από τους Σέρβους. Οι ελληνικές σημαίες ήταν όσες και οι σερβικές. Τα συνθήματα δεν ήταν τα συνηθισμένα που ακούγονται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά συνθήματα ειρήνης. Πριν από την έναρξη της φιλικής αναμέτρησης, οι παίκτες των 2 ομάδων στάθηκαν μαζί στο κέντρο του γηπέδου σηκώνοντας ένα πανό που έγραφε: «ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο – Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς».

Οι θεατές φώναζαν από ενθουσιασμό. Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί, αλλά οι συνθήκες επέτρεψαν μόλις σε 15 χιλιάδες να βρεθούν στο γήπεδο. Στο ημίχρονο οι παίκτες φύτεψαν μια ελιά στον περίβολο του γηπέδου, που προερχόταν από την αρχαία Ολυμπία. Αφού ήταν και Μεγάλη Τετάρτη, οι παίκτες στα αποδυτήρια αντάλλαξαν αυγά και τσουρέκια, ενώ οι Σέρβοι προσέφεραν ψωμί και αλάτι, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό έθιμο.

Όταν επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, ο ενθουσιασμός ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα ανέφεραν πως καμία άλλη φιλοξενούμενη ομάδα δεν είχε χειροκροτηθεί τόσο στο Βελίγράδι. Ο αγώνας τελείωσε στο 61ο λεπτό. Οι θεατές μπήκαν στο γήπεδο με ελληνικές και σερβικές σημαίες στα χέρια και έτρεχαν να αγκαλιάζουν του παίκτες, φωνάζοντας «Ελλάς» και «ΑΕΚ». Ήταν ένα θέαμα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Για την ιστορία ο αγώνας τελείωσε με το σκορ στο 1-1.

Η ελληνική αποστολή έφυγε αμέσως για την Ελλάδα. Τη νύχτα τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ έκαναν άλλωστε την εμφάνισή τους. Το κιτρινόμαυρο πούλμαν έφτασε στην Αθήνα την επόμενη ημέρα, με την ΑΕΚ να έχει περάσει ένα όμορφο μήνυμα κατά του πολέμου που μαθεύτηκε σε όλον τον κόσμο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs