Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ποιοι θα πάρουν πίσω χρήματα από την Εφορία - Επιστροφή φόρου φέρνει η πανδημία


Αμέσως μετά το Πάσχα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για ...τα εισοδήματα του 2019. Χθες (20.04.2021) επιλύθηκε μία σειρά από ζητήματα που είναι απόρροια της πανδημίας και πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός, ώστε να ολοκληρωθεί η ετήσια υποχρέωση των φορολογουμένων.



Η εφετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες και αυτό διότι ένα μέρος των εσόδων δεν θα φορολογηθούν και τα ποσά για το σύνολο της οικονομίας μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι.

Πρόκειται για εκείνα τα χρήματα που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και εργαζομένους έτσι ώστε να στηριχθούν απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Τα ποσά αυτά, εκτός από ακατάσχετα είναι και αφορολόγητα.

Μάλιστα αρκετοί εργαζόμενοι, που έχουν μπει για ένα διάστημα, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, θα λάβουν πίσω επιστροφή, αφού οι κρατήσεις που τους έχουν γίνει, θα υπερβαίνουν το ποσό που τελικά θα βεβαιωθεί ως φόρος.


Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα γλιτώσουν το «πέναλτι» φόρου 22% που προβλέπεται για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Παράλληλα το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στο 11% για τους φορολογούμενους που έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές πάνω από το 20% του εισοδήματος τους αλλά λιγότερο από το 30% που απαιτείται.

Επίσης παύουν να ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων, ενώ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την κοινοποίηση μόνο ενός εξώδικου στον ενοικιαστή τους.

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που θα ψηφιστεί σήμερα (21.04.2021) στη Βουλή προβλέπονται ακόμη η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις ενώ τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλλουν χωριστή δήλωση έχουν περιθώριο να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 6 Μαΐου.


Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών:

Δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους για καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

Δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

Δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

Παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs