Ο Βρετανικός έπεσε στη θάλασσα το 1914, και σχετικά γρήγορα επιτάχθηκε από το Βρετανικό ναυτικό για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά στρατιωτών, προσφύγων και τραυματιών.
Κύριος χώρος δράσης ήταν η Μεσόγειος και το Αιγαίο, όπου χρησιμοποιήθηκε στα μεγάλα πολεμικά μέτωπα της Τουρκίας και των Βαλκανίων. Οι 5 πρώτες αποστολές του στέφθηκαν με επιτυχία, αλλά η 6η έμελλε να είναι η τελευταία του.
Ενώ έπλεε προς τη Λήμνο, χτυπήθηκε από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου και βυθίστηκε. Μόνο 30 άτομα σκοτώθηκαν ενώ 1300 επιβάτες βγήκαν στη στεριά της Κέας.
Μέχρι και το 1975 κανείς δεν έψαξε το ναυάγιο του Βρετανικού. Τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, προσωπικά, κάλεσε τον διάσημο Ζακ Ιβ Κουστό να βοήθησει στον εντοπισμό του ναυαγίου. Δελεάστηκε με την εύρεση της Χαμένης Ατλαντίδας, αλλά τελικά βρέθηκε το ναυάγιο του Βρετανικού και έγινε πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα κλήθηκαν και επιζώντες από το ναυάγιο σε μια παρουσίαση υπερπαραγωγή για την εποχή.
Όμως ο διάσημος ωκεονογράφος δεν έφυγε από τη χώρα και συνέχισε τη χαρτογράφηση του ελληνικού βυθού, φέρνωντας στην επιφάνεια 5 αμύθητους θησαυρούς, ανάμεσα τους ένα πλοίο που μετέφερε χρυσό από την εποχή των Λουδοβίκων, και ένα εμπορικό πλοίο του Βυζαντίου, με πολυτελές περιεχόμενο.
Για την ιστορία η Χαμένη Ατλαντίδα δεν βρέθηκε ποτέ, όμως της χρωστάμε την έλευση ενός σπουδαίου επιστήμονα που έφερε στο φως θησαυρούς που δύσκολα θα είχαν ανασυρθεί από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών.