Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ο λόγος που τα σούπερ μάρκετ έχουν σπάνια παράθυρα


Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι οι διάδρομοι τους έχουν απλά τοίχους και η μόνη είσοδος φυσικού φωτός είναι οι πόρτες τους ...
Το σούπερ μάρκετ είναι μια καθημερινή συνήθεια για πάρα πολύ κόσμο ανά τον πλανήτη, καθώς εκεί μπορεί να βρει κανείς προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης. 



Σίγουρα έχεις πάει και εσύ πολλές φορές εκεί για τα ψώνια σου και πιθανότατα να έχεις παρατηρήσει ότι πουθενά μέσα δεν έχουν παράθυρα. Που εξυπηρετεί όμως αυτό τους συγκεκριμένους χώρους;

Η απουσία παραθύρων φαίνεται ότι είναι στοιχείο της ψυχολογίας του λιανεμπορίου, μιας και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα όπου ο κόσμος αισθάνεται άνετ ανα ξοδεύει τον χρόνο και τα χρήματα του.

Για αυτό λοιπόν, πολλά καταστήματα έχουν και δάπεδα με πλακάκια που κάνουν θόρυβο όταν σέρνονται επάνω του καροτσάκια, κάνοντας τους πελάτες να επιβραδύνουν ενστικτωδώς τον ρυθμό τους και να περιηγηθούν περισσότερο εκεί. Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για την δυνατή μουσική που παίζουν κάποια μαγαζιά, θέλοντας να κάνουν το κοινό να νιώθει γεμάτο ενέργεια και έτοιμο να ξοδέψει τα λεφτά του.

Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, φαίνεται ότι η απουσία τους δημιουργεί το εφέ μιας φούσκας, κάνοντας τα καταστήματα να μην έχουν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο, αφού οι αγοραστές δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει πέρα από εκεί. Όσο περισσότερο ψωνίζουν λοιπόν, τόσο πιο πολλά ξοδεύουν.

Πέρα από τους παραπάνω λόγους, υπάρχουν και κάποια πρακτικά ζητήματα, μιας και τα μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν στο φως του ήλιου να μπει στον χώρο μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα στις συσκευασίες και να τις κάνει να δείχνουν παλιές στους αγοραστές, ενώ η ανταλλαγή χώρου για παράθυρα θα μείωνε και τον αριθμό των ραφιών και άρα των προϊόντων που διατίθονται προς πώληση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs