Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Γι' αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις


Τους λόγους που η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις και μάλιστα σε ...τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αναλύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.



Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος.

Όπως επισημαίνεται σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκτίμηση, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00).

Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης, καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.


Οι συνθήκες που έκαναν πολύ επικίνδυνη τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη / meteo.gr

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

Εικόνα απο τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στην Πεντέλη



Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs