Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ξύπνησε από εγχείριση στο γόνατο και είχε ξεχάσει να μιλάει τη μητρική του γλώσσα - Ένα παράξενο περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν έφηβο


Ένας έφηβος από την Ολλανδία, έκανε μια χειρουργική επέμβαση. Όχι σε κάποιο σημείο του κεφαλιού, αλλά στο γόνατο....



Αλλά μόλις συνήλθε μετά την αναισθησία, είχε ξεχάσει να μιλά… Ολλανδικά, όπως αναφέρουν γιατροί του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Journal Of Medical Case Reports», ο 17χρονος ήταν μπερδεμένος μετά την επίδραση της αναισθησίας και μπορούσε να επικοινωνήσει μόνο στα αγγλικά, τα οποία τα είχε μάθει στο σχολείο, αλλά δεν τα χρησιμοποιούσε σχεδόν ποτέ στην καθημερινότητα του.

Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς του άρθρου, δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τους γονείς του και είχε την εντύπωση ότι ζούσε στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ. Οι νοσοκόμες πίστεψαν ότι βρίσκεται σε παραλήρημα.

Όμως πέρασαν 18 ώρες και τίποτα δεν είχε αλλάξει στην κατάστασή του. Τότε, ο 17χρονος μεταφέρθηκε στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου, όπου μετά από λίγη ώρα διαγνώσθηκε με το «σύνδρομο των ξένων γλωσσών». Ο Χουσάμ Σαλαμάχ, που βρίσκεται μεταξύ εκείνων που υπογράφουν το άρθρο, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο νεαρός είχε καλεί επαφή με το περιβάλλον και ήταν ανοιχτός στην επικοινωνία. Απαντούσε σε ερωτήσεις μόνο στα αγγλικά, αλλά με ολλανδική προφορά.

24 ώρες μετά την αφύπνισή του το σύνδρομο εξαφανίστηκε και ο έφηβος άρχισε και πάλι να μιλά τη μητρική του γλώσσα. Όπως επισήμαναν οι γιατροί, η σπάνια αυτή πάθηση δεν είναι ακόμα και σήμερα απολύτως κατανοητή από την επιστήμη. Παρολ’ αυτά, στη πλειονότητα των περιπτώσεων συνέβη σε ανθρώπους που είχαν ξυπνήσει από αναισθησία ή είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι.

Πάντως τη συσχέτιση γονάτου και μητρικής γλώσσας δεν μας την αποσαφήνισαν…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs