Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Τουρκία: «Το Αιγαίο είναι δικό μας» – Νέες προκλήσεις με αφορμή τη γιορτή της τουρκικής προεδρίας


Το βίντεο που προβλήθηκε σε ιστορικούς χώρους στην Τουρκία με αφορμή την Ημέρα της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου αναφέρεται ...μεταξύ άλλων η φράση «Το Αιγαίο είναι δικό μας»Με αφορμή την Ημέρα της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας πραγματοποίησε εκδηλώσεις με 3D απεικονίσεις και βίντεο σε ιστορικούς χώρους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα με θέμα “Μεγαλώνουμε με τη Δημοκρατία, Μπαίνουμε στον αιώνα της Τουρκίας“.

Τρισδιάστατα γραφικά αντικατοπτρίζονταν στους τοίχους του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού Haydarpasa, στον Πύργο του Γαλατά, στο κτίριο της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας (CSO) στην Άγκυρα και στο Μουσείο Δημοκρατίας. Στο βίντεο, μεταξύ άλλων ακούγονται οι φράσεις «Το Αιγαίο είναι δικό μας» και «Στις θάλασσές μας χαράξαμε τη Γαλάζια Πατρίδα».

«Το βίντεο προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα»

«Είμαστε δικέφαλος αετός, ανοίξαμε φτερά στην ιστορία. Ριζώσαμε, γίναμε πλάτανος, 3 ήπειροι και 7 κλίματα. Η ημισέληνος μας πρωταγωνιστούσε, βαμμένη με κόκκινο αίμα, έγινε σημαία της Δημοκρατίας… Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας» ακούγεται μεταξύ άλλων στο βίντεο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν λίγες ώρες αργότερα να τονίσουν ότι ο ελληνικός Τύπος χαρακτήρισε αυτές τις εικόνες ως νέα πρόκληση. “Το βίντεο της 29ης Οκτωβρίου προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα” γράφει η Sabah, κάνοντας αναφορά στα ελληνικά δημοσιεύματα για το θέμα.Το... χαβά του ο Ερντογάν

Είχαν προηγηθεί οι νέες προκλητικές αναφορές από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και στις αντιδράσεις που προκάλεσε στη χώρα μας η δοκιμή του πρώτου τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ανήμερα της εθνικής επετείου της χώρας του (29/10) για τα 99 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, μίλησε στα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής του τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου TOGG, όπου αναφέρθηκε στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μην είναι υπερήφανοι για τα επιτεύγματά της».

«Περιμένετε, θα έρθουν κι άλλα»

Το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Tayfun, του οποίου η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση «πραγματοποιήθηκε με επιτυχία» τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «συνεχίζει να βρίσκεται στην ατζέντα του εθνικού και διεθνούς Τύπου».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ερντογάν, μη παραλείποντας – εμμέσως πλην σαφώς – να απειλήσει εκ νέου την Ελλάδα: «Μόλις εκτοξεύσαμε εδώ τον πύραυλο Tayfun, τι έκανε η Ελλάδα; Μπήκε αμέσως στην ατζέντα των τηλεοπτικών εκπομπών. Περιμένε, θα έρθουν κι άλλα».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs