Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Σεισμός κοντά στο Λεωνίδιο, έγινε αισθητός και στην Αττική


Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης με το ...επίκεντρο να εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου, σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι σήμερα, στις 07:20 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,8 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 101 χλμ. ΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. ΒΑ του Λεωνιδίου.

Στην πρώτη εκτίμηση το επίκεντρο εντοπιζόταν 11 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά του Κρανιδίου Αργολίδας. Η πρώτη εκτίμηση έκανε επίσης λόγο για μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

To Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζει επίσης τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα μέσα στη νύχτα μικρότερης έντασης σεισμοί.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική. Κάτοικοι της Αργολίδας και της Επιδαύρου που μίλησαν στο Mega ανέφεραν ότι ξύπνησαν από τον σεισμό και ταρακουνήθηκαν αρκετά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Αθανάσιο Γκανά, ο σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά του Λεωνιδίου, στη μέση περίπου του Αργολικού Κόλπου. «Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, πρέπει να περιμένουν για να δούμε. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι (σ.σ. αν είναι ο κύριος σεισμός), πρέπει να περιμένουμε. Το βάθος του ρήγματος είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε όμως ιστορικό. Η περιοχή ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, δεν έχει σεισμικόττητα».

Χρειαζόμαστε χρόνο, επέμεινε ο κ. Γκανάς στην ΕΡΤ, ενώ είπε ότι έγιναν δύο μετασεισμοί σε κοντινή περιοχή από το επίκεντρο της τάξεως 3,1 και 3,3 Ρίχτερ και «αυτό είναι καλό».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs