Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ! Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί, πάνω από 4.500 οι τραυματίες (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ανείπωτη η τραγωδία στο Νεπάλ, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα Κατμαντού.

Το Νεπάλ έχει...
μετατραπεί σε νεκροταφείο, καθώς όπως ανακοίνωσε η αστυνομία νεκροί ξεπέρασαν τους 2.000, ενώ πάνω από 4.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ οι άνθρωποι στο Κατμαντού παραμένουν τρομοκρατημένοι εξαιτίας των μετασεισμών.

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να εντοπίσουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια. Ωστόσο, το έργο των σωστικών συνεργείων αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές για τις επόμενες ημέρες.


Βαρύς είναι ο απολογισμός και στο Έβερεστ όπου από την ισχυρή δόνηση σημειώθηκε κατολίσθηση παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Ανάμεσα στα θύματα και διευθυντικό στέλεχος της Google με την εταιρεία να εκταμιεύει ένα πόσο της τάξης του 1 εκατ. δολαρίου για να το προσφέρει στην κυβέρνηση του Νεπάλ. Νεκροί υπήρξαν τόσο στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, όπως και στη Ντάκα στο Μπαγκλαντές αλλά και στην Κίνα, όπου έγινε αισθητός ο σεισμός.



Την ίδια ώρα, μεγάλο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία καθώς καλούνται να ανταποκριθούν σε εκατοντάδες βαριά περιστατικά.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση από όλο τον κόσμο σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Η Ινδία έστειλε αεροπλάνα με σωστικά συνεργεία και προμήθειες, ενώ πρεσβείες στο Νεπάλ διαθέτουν προσωπικό για να βοηθήσουν επίσης. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης, κάτι που ήδη αποφάσισαν οι ΗΠΑ, εγκρίνοντας κονδύλι 1 εκατομμυρίου δολαρίων. 



Σώοι οι ορειβάτες στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του Έβερεστ

Όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε χιονοστιβάδα στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.

Η χιονοστιβάδα που έπληξε την κατασκήνωση βάσης και την κάλυψε με χιόνι είχε ισχύ δύο διαφορετικών κατολισθήσεων χιονιού από διαφορετικές κορυφές, είπε ο Σέρπα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα ενώ 61 ορειβάτες τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και έξι ελικόπτερα μπόρεσαν να προσγειωθούν στην περιοχή. «Οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι σε φορεία και τα ελικόπτερα προσγειώνονται — μισή ντουζίνα σήμερα το πρωί. Ο καιρός είναι καλός, υπάρχει λίγο χιόνι», εξήγησε η Αμού Καναμπιλί.

Το Σάββατο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν ελικόπτερα στην κατασκήνωση βάσης, σε υψόμετρο 5.500 μέτρων, για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες.

Ένας ξεναγός του τουριστικού γραφείου Himex Tour, ο Σίντζι Ταμούρα, προειδοποίησε πάντως ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος γιατί, όπως είπε, «κανείς δεν ξέρει πόσοι μπορεί να είναι οι αγνοούμενοι».

Καθώς τα τέλη Απριλίου είναι η αρχή της σεζόν για την ανάβαση στο Έβερεστ, εκατοντάδες ορειβάτες βρίσκονταν στην περιοχή για να επιχειρήσουν την αναρρίχηση στην κορυφή του κόσμου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs