Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Απίστευτοι διάλογοι Τούρκων υπουργών την ώρα του πραξικοπήματος - «Θα πεθάνουμε όλοι», «Τι είναι το Facetime;»


Περίπου 2,5 ώρες μετά την αρχή της απόπειρας του πραξικοπήματος στην Τουρκία εννέα κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν συγκεντρώθηκαν σε...
αίθουσα της πρωθυπουργικής κατοικίας ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση και να εξετάσουν πως θα κινηθούν. Οι μεταξύ τους διάλογοι ήρθαν στο φως από τον Guardian.

Ηταν όλοι τους πεπεισμένοι ότι ήρθε το τέλος τους. «Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ο ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν εκεί και αποκάλυψε τους διαλόγους στον Guardian.

«Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε και έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο. Την ίδια ώρα, έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν ποιον μπορούσαν να εμπιστευτούν.

Παρά την ένταση και την κρισιμότητα των στιγμών όμως, κάποιοι έλεγαν και αστεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ειδήσεων αναγκάστηκε να διαβάσει το κείμενό τους, στο οποίο δήλωναν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο. Σιωπή έπεσε ανάμεσα στους υπουργούς για λίγα λεπτά. Και ξαφνικά κάποιος από αυτούς, αστειεύτηκε. «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση», σχολίασε.

Αργότερα, όταν άρχισαν να εκτυλίσσονται χαοτικές σκηνές στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί «βούλιαζαν» στην απελπισία. Είχαν αποφασίσει να κάνουν μία τελευταία εμφάνιση στο κοινοβούλιο, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στις 12:37, μέσω του iPhone δημοσιογράφου και της εφαρμογής FaceTime, στο CNN Turk, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν την δημοκρατία.
«Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;», βρήκε την ώρα να ρωτήσει ένας από τους υπουργούς. «Ηταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», λέει στον Guardian ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι. Κάποιοι υπουργοί όμως ένιωθαν άβολα με την έκκληση να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Ανησυχούσαν ότι θα οδηγούσε σε μακελειό όλο αυτό.

Google+ Followers