Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε και τρίτο πύραυλο προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας


H στρατηγική διοίκηση των ΗΠΑ, εντόπισε δύο πυραυλικές εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα, καθώς η Πιονγιάνγκ φαίνεται...
να συνεχίζει απτόητη τις προσπάθειες ανάπτυξης του βαλλιστικού πυραυλικού οπλοστασίου της.

Σύμφωνα με την στρατηγική διοίκηση των ΗΠΑ, ο ένας πύραυλος εξερράγη αμέσως μετά την εκτόξευσή του, ενώ ο δεύτερος πύραυλος “εντοπίστηκε να έχει πορεία πτήσης από τη Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας,” σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Οι δύο εκτοξεύσεις δεν αποτέλεσαν απειλή για τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ (NORAD).

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο και ν' αντιδράσουμε στις προκλήσεις τις Βόρειας Κορέας. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας από κάθε πρόκληση ή επίθεση,” δήλωσε η Τζούλια Μέισον εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις δύο τελευταίες πυραυλικές εκτοξεύσεις.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι εκτοξεύσεις αυτές “θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας ν' αντιμετωπίσει τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας.”

Έντονη ήταν και η αντίδραση από την πλευρά της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε ως “σοβαρή απειλή” κατά της χώρας του την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι το Τόκιο “διαμαρτύρεται έντονα” για την ενέργεια αυτή.

Ο πύραυλος αυτός, κατευθύνθηκε για πρώτη φορά προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, πετώντας πάνω από θαλάσσια ύδατα τα οποία βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο. Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε μετά από μια σειρά διαδοχικών εκτοξεύσεων από τη Βόρεια Κορέα, παραβιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κύριο τμήμα της ατράκτου του πυραύλου, προσγειώθηκε εντός της ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας στο Τόκιο.

Η Κίνα από τη μεριά της, προσδίδει στις δύο εκτοξεύσεις ένα χαρακτήρα διαμαρτυρίας από τη Βόρεια Κορέα κατά της προγραμματισμένης εγκατάστασης του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, στη Νότια Κορέα.

Οι δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κλιμακώνουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο σε μία περίοδο ευαίσθητων αμυντικών ισορροπιών, σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Παράλληλα, το Πεκίνο θεωρεί ότι η Σεούλ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της, για την εγκατάσταση του THAAD στο πλαίσιο διατήρησης των σχέσεών της, με τις γειτονικές χώρες της Νότιας Κορέας.
Σημειώνεται ότι σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο η ανάπτυξη του THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση της Κίνας, καθώς το Πεκίνο εκτιμά ότι το αναφερόμενο σύστημα απειλεί την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, στην περιοχή.

Ωστόσο δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του Κιμ Γιονγκ Ουν και όπως γίνεται γνωστό πρόκειται για την τρίτη πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της κοινής απόφασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Σεούλ στις 8 Ιουλίου, για την ανάπτυξη του εξελιγμένου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Google+ Followers

Συνεργαζόμενα Blogs