Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα «άδυτα» της Τράπεζας της Ελλάδος - Στην οδό Πανεπιστημίου


Δείτε την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη και την αίθουσα συνεδριάσεων όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του περιοδικού «Κ»

Στο εσωτερικό του ιστορικού κτηρίου...
της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Πανεπιστημίου ξεναγήθηκε από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα δημοσιογράφος του περιοδικού «Κ».

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης το κτήριο «δεν θυμίζει τράπεζα, αλλά μουσείο, καθώς δεν υπάρχει σημείο όπου δεν θα σταθείς για να θαυμάσεις πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κεραμικά, νομίσματα, έπιπλα-αντίκες, τοιχογραφίες, υαλογραφήματα, ψηφιδωτές συνθέσεις και πολλά, πολλά άλλα».

Σημειώνεται ότι στη συλλογή των έργων τέχνης που κοσμούν το κτήριο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα των Κ. Βολανάκη, Ν. Λύτρα, Ν. Γύζη, Ι. Αλταμούρα, Ε. Δούκα, Οδ. Φωκά, Σπ. Βικάτου, Κ. Μαλέα, Ν. Φωτάκι.

Το κτήριο εγκαινιάστηκε στις 4 Απριλίου 1938, ενώ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επεκτάθηκε προς τις οδούς Ομήρου και Εδουάρδου Λω και αργότερα, τη δεκαετία του 1970, στην οδό Σταδίου, καταλαμβάνοντας έτσι ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Το 1982 κατασκευάστηκε ένας ακόμη όροφος, ενώ με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 1989 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.




Ο φωτογραφικός φακός του περιοδικού της Καθημερινής αποτύπωσε την οικονομική βιβλιοθήκη της ΤτΕ που φιλοξενεί συλλογή σπάνιων βιβλίων και ντοκουμέντων, την αίθουσα συνεδριάσεων, στην οποία δεσπόζει η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου αλλά και τον χώρο όπου ο εκάστοτε διοικητής δέχεται τους καλεσμένους του.


Η βιβλιοθήκη




Η αίθουσα συνεδριάσεων




Ο χώρος υποδοχής των καλεσμένων του διοικητή της ΤτΕ


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs