Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Πόσο επικίνδυνο για το έμβρυο το εμβόλιο της γρίπης στις εγκύους;


Η επίδραση του εμβολίου στη φυσιολογική ανάπτυξη του κυοφορούμενου εμβρύου σε ...
σύγκριση με εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν εξετάστηκε σε έρευνα τα στοιχεία της οποίας θα βρείτε στο τέλος του κειμένου.Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα συγκριτικών, προοπτικών και αναδρομικών, περιγραφικών μελετών που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά Γυναικολογίας, Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας μεγάλης απήχησης στη βιβλιογραφία. Οι γυναίκες που είχαν συμπεριληφθεί στις μελέτες αυτές εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Οι συγγραφείς, με κύριο ερευνητή τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας κ. Ματθαίο Φαλάγγα, και συνεργάτες τους ιατρούς κ. Κωνσταντίνο Πολύζο, κ. Αθανάσιο Κωνσταντέλια και κ. Χρυσάνθη Πίτσα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνο για την πρόκληση συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε και σε υπο-αναλύσεις που περιελάμβαναν μόνο εγκύους που εμβολιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο, περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη των οργάνων του σώματος.

Λόγω των επιπλοκών της γρίπης κατά την κύηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε τις εγκύους ως ομάδα υψίστης προτεραιότητας των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά της γρίπης. Επίσης, το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ από το 2004 ενθαρρύνει τις εγκύους να εμβολιάζονται με το αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης ανεξαρτήτως σταδίου κύησης.

Ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική προστασία στην έγκυο ενάντια στη γρίπη και ενδέχεται μάλιστα να προστατεύσει μερικώς και το βρέφος κατά τους πρώτους μήνες ζωής μέσω των μητρικών αντισωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες αναλύσεις έδειξαν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στην κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μειωμένου βάρους γέννησης ή αποβολής, ενώ η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει την ασφάλεια του εμβολίου όσον αφορά τη σωματική διάπλαση του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Ιδιαίτερα σημαντικός καθίσταται, λοιπόν, ο ρόλος του θεράποντα ιατρού-γυναικολόγου, ο οποίος οφείλει να ενημερώσει την έγκυο για τις επιπλοκές της γρίπης και την ασφάλεια του εμβολίου και να συστήσει αντιγριπικό εμβολιασμό εξατομικεύοντας πάντα την κάθε περίπτωση.

**Ερευνητική ομάδα του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ, www.aibs.gr) στην Αθήνα μελέτησε την ασφάλεια του εμβολίου της γρίπης σε εγκύους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Obstetrics and Gynecology.

Google+ Followers