Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Πολύχρωμο κοτόπουλο light


Τι χρειάζεται να ψωνίσουμε ;

ΥΛΙΚΑ (4 άτομα):

2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου...



3 κόκκινα μικρά κρεμμύδια

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

1 κ.σ σόγια σος

2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο

χυμός από 1 πορτοκάλι

1 κ.σ ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη


Πως το φτιάχνουμε;

Καταρχήν, κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Έπειτα, μοιράζουμε οριζόντια τα στήθη του κοτόπουλου στη μέση ώστε να έχουμε 4 πιο λεπτά φιλετάκια. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο, βάζουμε αλάτι / πιπέρι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Πάνω από το κοτόπουλο βάζουμε τις πιπεριές, κλείνουμε το τηγάνι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα μας και τη ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο και τα αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά περίπου.Τέλος, σερβίρουμε με διάφορες προτάσεις ρυζιού ή με ότι σας ταιριάζει!


Θερμίδες ανά μερίδα : περίπου 250 kcal

Διατροφική αξία: Το κοτόπουλο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεϊνών, σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 36% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Β6, το 72% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Β3 και το 40% των ημερήσιων αναγκών του σε σελήνιο.

Το σελήνιο θεωρείται πως έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων και έτσι να ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το κοτόπουλο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των δοντιών και των οστών, την καλή λειτουργία των νεφρών και του νευρικού συστήματος.

Σαν πουλερικό είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο και βασικά αμινοξέα που δεν μπορεί να σχηματίσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός. Από την άλλη, οι χρωματιστές πιπεριές είτε είναι πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί ή κίτρινες αποτελούν μία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνη C και Βιταμίνη Α, δύο πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά.

Όσον αφορά το μπαλσάμικο, αυτό περιέχει υψηλά ποσοστά σε φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή,συστατικά με αποδεδειγμένη μέσα από έρευνες ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση.

Από τον Νικόλαο Μαντίκα, τελειόφοιτο τμήματος Διαιτολογίας, nmantikas@yahoo.gr, συνεργάτη της Επιστημονικής Ομάδας του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (www.nutrimed.gr)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs