Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Έρχονται νέες μειώσεις ως και 10% στους μισθούς του Δημοσίου


Ανατροπή με έμμεσες μειώσεις μισθών 4% ως 10% έρχεται στις εισφορές όλων των δημοσίων υπαλλήλων. ...
Το νομοθετικό πλαίσιο για τις αποδοχές στις οποίες επιβάλλονται από 1/1/2017 




οι ασφαλιστικές κρατήσεις για την κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ επανεξετάζεται με αφορμή τις αλλαγές που θα έχουν στις ασφαλιστικές κρατήσεις τα ειδικά μισθολόγια.

Η πρόταση που συζητείται σε επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος είναι να υπόκειται σε κράτηση 6,67% το σύνολο των αποδοχών τους, και μάλιστα πέραν των ειδικών μισθολογίων εξετάζεται να επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της θέσπισης «ενιαίων κανόνων ασφάλισης και σύνταξης», μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ που θα διέπει όλους τους ασφαλισμένους χωρίς εξαιρέσεις.


Τι ισχύει σήμερα

Εισφορές επί διευρυμένης βάσης αποδοχών που περιλαμβάνει το μισθό, την οικογενειακή παροχή (επίδομα τέκνων), το επίδομα απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα θέσης και το ανθυγιεινό, πληρώνουν όσοι διορίστηκαν μετά το 1993 στο Δημόσιο.

Οι παλαιοί μέχρι το 1992 προσληφθέντες στο Δημόσιο καταβάλλουν από 1/1/2017 εισφορές σύνταξης επί του βασικού μισθού του νέου μισθολογίου, επί του επιδόματος θέσης και στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (υπάλληλοι ΟΤΑ και νοσηλευτές).

Οι κρατήσεις για την κύρια σύνταξη θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών και όχι στον βασικό μισθό

Τόσο οι παλαιοί όσοι και νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο δεν καταβάλλουν εισφορά για τα εκτός έδρας, τις πλασματικές υπερωρίες, αλλά και για τη συμμετοχή σε αμειβόμενες επιτροπές, όπως και την αποζημίωση των 150-200 ευρώ το μήνα από τη συμμετοχή τους σε διοικητικά συμβούλια κρατικών οργανισμών, καθώς και για πάσης φύσεως τακτικές ή έκτακτες αποδοχές οι οποίες δεν θεωρούνται συντάξιμες.

Από την άλλη πλευρά, το σύνολο των εργαζομένων και επαγγελματιών στον ιδιωτικό τομέα πληρώνει αντίστοιχα εισφορές κύριας σύνταξης 6,67% και επικουρικής 3,5% (ή 7% για επαγγελματίες) οι οποίες υπολογίζονται σε όλες τις μηνιαίες απολαβές τους έως του ποσού των 5.586 ευρώ.


Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Με το νέο σχέδιο που συζητείται για τις εισφορές στο Δημόσιο, οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Το μεγαλύτερο αγκάθι, ωστόσο, δεν είναι αν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων, αλλά πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές των αμειβόμενων με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή στρατιωτικών, καθηγητών, γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων.

Οι απώλειες θα είναι άνω του 10% σε όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η άτυπη επιτροπή, αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο υπουργείων, συζητά την επιβολή εισφορών και σε αποδοχές, όπως οι εφημερίες των γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και σε διάφορα επιδόματα για τα οποία σήμερα δεν επιβάλλεται καμία κράτηση. Οι αμοιβές αυτές φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις να είναι όσο και ο κανονικός μισθός.


Αναδρομικά

Οι αλλαγές είναι θέμα χρόνου να πάρουν τελική μορφή και να εφαρμοστούν αναδρομικά από 1/1/2017.

Το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, ενώ είχε έτοιμο το σχέδιο της εγκυκλίου για τις εισφορές των «ειδικών μισθολογίων», το ανακάλεσε και συζητά να υπόκεινται σε εισφορές όχι μόνον ο νέος βασικός μισθός των ενστόλων, αλλά και οι πάσης φύσεως αποδοχές που δεν προσδιορίζονται ως συντάξιμες με το νέο μισθολόγιο, όπως η ημερήσια αποζημίωση (46 ευρώ) των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, τα διδακτικά επιδόματα των καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι εφημερίες γιατρών-νοσηλευτών.

Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια. Γιατροί, ένστολοι θα χάσουν έως και 450 ευρώ το μήνα το 2018.

Στην επανεξέταση της βάσης υπολογισμού των εισφορών μπαίνουν και όλες οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο των «ενιαίων κανόνων» με τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, τα επιδόματα ΔΙΒΕΕΤ, και ΔΕΤΕ (επί των τελωνειακών και φορολογικών εσόδων) εξακολουθούν και σήμερα να καταβάλλονται στη μισθοδοσία υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, όμως, δεν έχουν καμία ασφαλιστική εισφορά, όπως δεν υπόκεινται σε εισφορές οι αποζημιώσεις υπαλλήλων για μετακινήσεις, ενώ ούτε οι πλασματικές υπερωρίες των 40-60 ευρώ το μήνα (που πληρώνονται σε όλους, χωρίς όμως να γίνονται στην πραγματικότητα, πλην πολύ ελαχίστων και σπανίων περιπτώσεων).


Το κόστος

Η διεύρυνση της βάσης μισθών για τις ασφαλιστικές εισφορές στο Δημόσιο έχει όμως και διπλό αντίκτυπο στις δαπάνες. Από τη μια το Δημόσιο ως εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει εισφορά 3,33% (για το 2017) και 6,67% για το 2018 επί των αποδοχών που θα θεωρούνται συντάξιμες για τους υπαλλήλους, ενώ από το 2020 θα πληρώνει 13,33%. Το κόστος ασφάλισης ανεβαίνει δηλαδή σημαντικά λόγω της διεύρυνσης της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών κρατήσεων.

Από την άλλη, όμως, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα έχουν μεν μια έμμεση μείωση μισθού, λόγω μεγαλύτερων κρατήσεων, αλλά όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν, οι αποδοχές που θα μετρήσουν για να βγει η ανταποδοτική σύνταξη του νέου νόμου (ν. 4387/2016) θα περιλαμβάνουν όχι μόνον το βασικό μισθό και τα επιδόματα θέσης ή το ανθυγιεινό αλλά ένα μεγαλύτερο ποσό. Η σύνταξη δηλαδή θα υπολογιστεί σε υψηλότερο μισθό, από τη στιγμή που υπόκειται σε εισφορές το σύνολο των αποδοχών τους.

Με τις προωθούμενες αλλαγές, και με βάση τα όσα αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι, οι μεταβολές που επέρχονται οδηγούν σε έμμεση μείωση μισθών λόγω μεγαλύτερων κρατήσεων.


Παραδείγματα:

1 Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας, με 34 έτη, έχει νέο βασικό μισθό 2.095 ευρώ και αν παίρνει επίδομα 1.000 ευρώ (γενικού διευθυντή) φτάνει στα 3.095 ευρώ μικτά το μήνα. Η εισφορά σύνταξης είναι 206 ευρώ το μήνα. Αν έχει και δύο παιδιά παίρνει 120 ευρώ επίδομα που δεν υπόκειται σε εισφορά για τους παλαιούς ως το 1992 υπαλλήλους. Με τη διεύρυνση αποδοχών το επίδομα τέκνων θα έχει εισφορά και η επιβάρυνση θα φτάσει στα 218 ευρώ. Αν ο υπάλληλος υπηρετεί σε απομακρυσμένη περιοχή και παίρνει το επίδομα των 100 ευρώ, τότε η ασφαλιστική επιβάρυνση πάει στα 225 ευρώ το μήνα. Η μείωση μισθού είναι 4% λόγω της ένταξης στις συντάξιμες αποδοχές του επιδόματος τέκνου και του επιδόματος απομακρυσμένων περιοχών.


2 Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας, με 30 έτη, έχει νέο βασικό μισθό 1.918 ευρώ και αν παίρνει επίδομα προϊσταμένου 290 ευρώ φτάνει στα 2.208 ευρώ μικτά το μήνα. Η εισφορά σύνταξης σήμερα είναι στο βασικό και στο επίδομα θέσης με 147 ευρώ το μήνα. Αν έχει και επίδομα 120 ευρώ για δύο παιδιά και επίδομα 100 ευρώ για υπηρεσία σε παραμεθόρια περιοχή, τότε θα έχει κρατήσεις και σε αυτές τις αποδοχές με την επιβάρυνση να φτάνει στα 162 ευρώ, δηλαδή, θα έχει έμμεση μείωση μισθού 10% από τη διεύρυνση της βάσης αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές.


Μειώσεις σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες 

Μειώσεις όμως στις μηνιαίες τους αποδοχές θα δουν το 2018 και χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες που έχουν καταταγεί στις υπηρεσίες τους πριν από την 1η-1-1993.

Με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 4472/2017 για τα νέα ειδικά μισθολόγια, αναδρομικά από την 1η-1-2017, οι εισφορές υπολογίζονται στις νέες αποδοχές στις οποίες έχουν ενσωματωθεί τα επιδόματα που ήταν εκτός μισθού μέχρι το 2016. Οι νέες εισφορές υπολογίζονται σε μεγαλύτερο μισθό και οι μειώσεις αποδοχών θα φθάνουν έως και τα 225 ευρώ το μήνα ή τα 2.700 ευρώ το χρόνο. Αν ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις από την αναδρομική εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που ισχύουν από 1/1/2017, τότε οι συνολικές εισοδηματικές απώλειες εντός του 2018 θα φθάσουν τα 450 ευρώ το μήνα ή τα 5.400 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs