Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πιο αυστηρός θα γίνει ο έλεγχος για τα στελέχη του FBI


Ο διευθυντής του FBI, Κρις Ρέι με ηλεκτρονικό μήνυμα του προς το προσωπικό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών ...
των ΗΠΑ τόνισε ότι τα στελέχη της, «θα πρέπει ν’ αναμένουν, αλλά και να καλοδέχονται σκληρές ερωτήσεις», μεταδίδει το CNN.




Η παρέμβαση αυτή του Ρέι έγινε μία ημέρα μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter που έγραψε ότι η φήμη του FBI «έχει κουρελιαστεί». 

«Με δεδομένη την σπουδαιότητα της αποστολής μας, μας έχει δοθεί μεγαλύτερη εξουσία και πρέπει ν’ αναμένουμε -και να καλωσορίζουμε- τους ανθρώπους που κάνουν σκληρές ερωτήσεις σχετικά με το πως χρησιμοποιούμε αυτήν την εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρέι στο εσωτερικό μήνυμά του, το οποίο έχει στην κατοχή του το CNN.

Η κριτική του Αμερικανού προέδρου κατά του FBI κλιμακώθηκε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά από δημοσιογραφικές αναφορές για την απομάκρυνση ενός υψηλόβαθμου στελέχους της υπηρεσίας, με ειδίκευση στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών από την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Η απομάκρυνσή του, έγινε επί τη βάσει πιθανής προκατάληψης του κατά του Τραμπ.

«Μετά τα χρόνια διεύθυνσης του FBI από τον Κόμεϊ με την υποκριτική και ανήθικη έρευνα για την Κλίντον (κι άλλα περισσότερα) η φήμη της υπηρεσίας έχει κουρελιαστεί – είναι η χειρότερη στην ιστορία!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ την Κυριακή.

Ωστόσο, ο Ρέι δεν έκανε αναφορά στο πρόσωπο του προέδρου, στο μήνυμά του προς τα στελέχη της υπηρεσίας του.

Επίσης, δεν αναφέρθηκε στην υπόθεση του Πίτερ Στρζοκ, υψηλόβαθμου στελέχους του FBI που απομακρύνθηκε από την ομάδα ερευνών του Μιούλερ. Η απομάκρυνσή του έγινε μετά την διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας στην οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη μηνυμάτων που έστειλε ο ίδιος. Τα μηνύματα αυτά, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εκδήλωση πολιτικής προτίμησής του στην Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών το 2016 και κατά του (τότε) προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.


Ο Ρέι δεν σχολίασε δημόσια την υπόθεση του Στρζοκ ή τις αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ.

Το FBI δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού για το υποτιμητικό σχόλιο του Τραμπ, αναφορικά με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των ΗΠΑ. Στο ηλεκτρονικό μήνυμά του, έγραψε πως ο ίδιος είδε “την καρδιά του FBI” προσθέτοντας, «Γνωρίζω πόσο βαθιά όλοι νοιαζόμαστε γι’ αυτήν την υπηρεσία. Βρίσκουμε τους εαυτούς μας στο μικροσκόπιο καθημερινά και δικαίως», παρατήρησε ο Ρέι.

Ο διευθυντής του FBI ολοκλήρωσε το ηλεκτρονικό μήνυμά του με ένα από τα αγαπημένα αποφθέγματα του για το εργασιακό περιβάλλον της αναφερόμενης υπηρεσίας: «Να είστε ήρεμοι και σκληροί».

Ο Μιούλερ τέθηκε επικεφαλής των ερευνών για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ, από τον περασμένο Μάιο, αμέσως με την αποπομπή του Κόμεϊ από την διεύθυνση του FBI. Ειδικότερα, ο Μιούλερ διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ κι αναφορικά με τις επιχειρηματικές σχέσεις που είχαν με την Ρωσία. Επίσης, διερευνά το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και πρώην ή νυν στελέχη του Λευκού Οίκου. Ο ειδικός ανακριτής έχει εισαγγελικά καθήκοντα απαγγελίας κατηγοριών, που του ανατέθηκαν από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. Από την διεξαγωγή της έρευνας για την Ρωσία έχει αυτοεξαιρεθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Παράλληλα, με την έρευνα του Μιούλερ για την ίδια υπόθεση διεξάγονται έρευνες από τρεις επιτροπές του Κογκρέσου (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές, στοχεύουν στην πληροφόρηση των Αμερικανών σχετικά με την παραπάνω αναφερόμενη υπόθεση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs