Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ινδία: Δεύτερη μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας εξέπληξε τις αγορές με νέα μείωση των επιτοκίων. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που μειώνονται τα επιτόκια φέτος. 

Το επιτόκιο αναφοράς... (repo rate) μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 7,8%. Μια ανάλογη μείωση έγινε και στα μέσα Ιανουαρίου.

Αυτή είναι η δεύτερη μείωση επιτοκίων, και έγινε μόλις λίγες μέρες μετά την πολυαναμενόμενη παρουσίαση του πρώτου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης Modi.

Η κίνηση αυτή, μπορεί να θεωρηθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας προς την νέα κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει σε κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων έργων υποδομής, που χρειάζεται η Ινδία.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, Raghuram Rajan, ανέφερε ότι στην απόφαση συνετέλεσε η προσπάθεια επίτευξης ηπιότερου πληθωρισμού και η δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία.

Το επιτόκιο αναφοράς (repo rate) είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζει η κεντρική τράπεζα τις εμπορικές τράπεζες.

Όταν μειώθηκαν τα επιτόκια τον Ιανουάριο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή ενός κύκλου μειώσεων, όπως και αποδείχθηκε.

Οι άνθρωποι των βιομηχανιών, εδώ και πολύ καιρό, έχουν εκφράσει παράπονα ότι τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβό να δανειστεί κανείς χρήματα για να τα επενδύσει. Επομένως, η μείωση των επιτοκίων ήταν ένα ευχάριστο νέο για αυτούς.

Επιπλέον, τα δάνεια για κατοικίες, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες είναι πλέον πιο προσιτά, κάτι που είναι θετικό για τους καταναλωτές.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρουπία ισχυροποιήθηκε έναντι του Δολλαρίου, φτάνοντας στις 61,88 Ρουπίες/ Δολλάριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ισοτιμία από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs