Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Έρχεται το Wi-Fi 7 – Τι αλλάζει στο streaming και τις οικιακές συνδέσεις


Δυνατότητα για ασύρματες λήψεις με ταχύτητα άνω των δύο gigabits ανά δευτερόλεπτο

Η Wi-Fi... Alliance πιστοποιεί πλέον επίσημα τις συσκευές που υποστηρίζουν το Wi-Fi 7, την επόμενη γενιά του ασύρματου οικιακού διαδικτύου. Με την πιστοποίηση, οι συσκευές Wi-Fi 7 είναι εγγυημένα διαλειτουργικές και το 2024 θα δούμε νέα προϊόντα τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και δρομολογητές, που σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και αποδοτικότητα σε σύγκριση με το Wi-Fi 6E.

Το Wi-Fi 7 είναι μια αναβάθμιση ταχύτητας του Wi-Fi, ώστε να μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ. Εκτός από γρήγορες ταχύτητες και μεγαλύτερο εύρος ζώνης, υπόσχεται και πολλές καινοτόμες αλλαγές στην τεχνολογία wifi.

Η Wi-Fi Alliance αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το Wi-Fi 7 θα είναι καλύτερο από τα υπάρχοντα πρότυπα για streaming υψηλού εύρους ζώνης και gaming. Ο Κέβιν Ρόμπινσον, διευθύνων σύμβουλος της Wi-Fi Alliance, δήλωσε στον ιστότοπο The Verge ότι το Wi-Fi 7 είναι η «πρώτη γενιά που δημιουργήθηκε από την αρχή» αναφερόμενος στη ζώνη 6GHz – η οποία καλύπτει ευρύτερο φάσμα και μειώνει παράλληλα τις παρεμβολές.

Οι δρομολογητές έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά από εταιρείες όπως η Netgear, η TP-Link και η Eero. Οι εν λόγω δρομολογητές ενδέχεται να λάβουν πιστοποίηση στο μέλλον, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είναι συμβατοί με συσκευές Wi-Fi 7.

Πέρα από την πιστοποίηση, τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με το Wi-Fi 7 από τότε που το The Verge δημοσίευσε έναν σχετικό οδηγό τον περασμένο Οκτώβριο. Εξακολουθεί να προσφέρει διπλάσιο εύρος ζώνης καναλιού – από 160MHz σε 320MHz – σε σχέση με τις ταχύτερες συσκευές των προτύπων Wi-Fi 5, 6 ή 6E, και αυτό σημαίνει δυνατότητα για ασύρματες λήψεις με ταχύτητα άνω των δύο gigabits ανά δευτερόλεπτο.

Θα διαθέτει επίσης το χαρακτηριστικό Multi-Link Operation (MLO) το οποίο συνδυάζει πολλαπλές μπάντες σε μία σύνδεση. Αυτό σημαίνει πιο σταθερή συνδεσιμότητα σε συσκευές οι οποίες ορισμένες φορές υπολειτουργούν όταν το ασύρματο δίκτυο είναι φορτωμένο. Η MLO προσφέρει επίσης ένα πλεονέκτημα καθυστέρησης. Συνήθως, οι συνδέσεις περιορίζονται από το χρόνο ομιλίας – το χρόνο που χρειάζεται ο δρομολογητής για να περάσει από άλλες συσκευές που βρίσκονται στην ουρά ώστε να στείλει πακέτα δεδομένων στο δίκτυο. Ο Ρόμπινσον δήλωσε στο The Verge ότι καθώς οι τρεις ζώνες θα είναι διαθέσιμες ταυτόχρονα, υπάρχει «πολύ, πολύ μεγάλη πιθανότητα να στείλουμε αυτό το πακέτο αμέσως».

Το πρότυπο έχει και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία, σύμφωνα με την Wi-Fi Alliance, θα εγγυώνται μεγαλύτερη αποδοτικότητα, απόδοση και σταθερότητα. Οι συσκευές Wi-Fi 7 θα είναι συμβατές με προηγούμενες εκδόσεις Wi-Fi. Ωστόσο, οι παλαιότερες συσκευές δεν θα επωφεληθούν άμεσα από τα νέα χαρακτηριστικά ενός δρομολογητή Wi-Fi 7, σε αντίθεση με τους νέους φορητούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs