Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το γερμανικό «οχυρό»


Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Βαριά σύννεφα σκιάζουν τον «ουρανό» των γερμανικών επιχειρήσεων και της ευρύτερης οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προοπτικές της υπερδύναμης της Ευρωζώνης, που μέχρι πρότινος έμοιαζε....
αλώβητη σε κάθε είδους πίεση: Ενώ το σκάνδαλο «Ντίζελ-γκέιτ» της Volkswagen μόλις άρχισε να ξετυλίγεται και απειλεί σοβαρά τo κύρος του «Made in Germany», ακρογωνιαίο λίθο της βιομηχανίας της χώρας, ήρθε και η προαναγγελία της Deutsche Bank για ζημία-μαμούθ 6,2 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του έτους ως ηχηρή υπενθύμιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα ένας εμβληματικός όμιλος της Γερμανίας: Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Τζον Κράιαν, προειδοποίησε χθες ότι θα απομειώσει κατά 5,8 δισ. ευρώ την αξία στοιχείων ενεργητικού στους βραχίονες επενδυτικής τραπεζικής και private banking και θα αυξήσει κατά 1,2 δισ. ευρώ τη «δεξαμενή» του ρευστού που διαθέτει η τράπεζα για να καλύψει το κόστος των νομικών δαπανών, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει πληθώρα δικαστικών διαμαχών.

Ως συνέπεια των κινήσεων αυτών, η τράπεζα όχι μόνο θα εμφανίσει πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου ζημία 6,2 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του έτους, αλλά και εξετάζει σοβαρά να μειώσει δραστικά ή και να εκμηδενίσει το μέρισμα που διανέμει στους μετόχους της, για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το γερμανικό «οχυρό»

Ο «πέλεκυς» των περικοπών θα πέσει και στις αποδοχές των εργαζομένων της Deutsche, διότι, όπως σημείωσε ο κ. Κράιαν, πρέπει και αυτοί να επωμιστούν ένα μέρος του κόστους της εξυγίανσης της τράπεζας που επιχειρεί να καθαρίσει τους «σκελετούς» από τα χαρτοφυλάκιά της και να αφήσει πίσω της τα σκάνδαλα του -όχι και τόσο μακρινού- παρελθόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη του ημέρα στη δουλειά, ο κ. Κράιαν είχε προειδοποιήσει τους εργαζομένους να μην περιμένουν... «γλυκύτητα και φως», υπονοώντας ότι θα δρομολογήσει με επιθετικό τρόπο την αναδιάρθρωση της τράπεζας.

Οι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν από το χθεσινό δείγμα γραφής (η μετοχή της Deutsche υποχώρησε κατά 1,77%, ενώ ο δείκτης DAX ενισχύθηκε) και οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί, αναμένοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης (θα ανακοινωθεί στις 29 Οκτωβρίου), καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η τράπεζα θα υποχρεωθεί σε μια -ακόμα- αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρότι προσπαθεί να την αποφύγει πάση θυσία...



Ενώ η Φρανκφούρτη κινήθηκε χθες στον «αστερισμό» των ζημιών της Deutsche, στο Βόλφσμπουργκ, έδρα της Volkswagen, η είδηση της ημέρας ήταν η εισβολή των εισαγγελικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας (καθώς και στα σπίτια στελεχών) στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει από τις 23 Σεπτεμβρίου για το σκάνδαλο με τις «πειραγμένες» μετρήσεις εκπομπών ρύπων.

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, «καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί εγκηληματικές ενέργειες, στόχος ήταν η συλλογή εγγράφων και συσκευών αποθήκευσης στοιχείων που να προσφέρουν πληροφορίες για την ταυτότητα των ατόμων που εμπλέκονται στη χειραγώγηση των μετρήσεων».

Την ίδια στιγμή, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο επικεφαλής της Volkswagen στις ΗΠΑ (όπου αποκαλύφθηκε η υπόθεση), Μάικλ Χορν, «ανακρινόταν» από Επιτροπή του Κογκρέσου που ζήτησε εξηγήσεις. Ο κ. Χορν απολογήθηκε για το σκάνδαλο και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι της VW στις ΗΠΑ δεν είχαν γνώση του τι συνέβαινε. Απέκρουσε πάντως τις κατηγορίες των Αμερικανών βουλευτών για την «κουλτούρα εκτεταμένης διαφθοράς» της VW, δηλώνοντας ότι «οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν συνάδουν με την εταιρεία που γνωρίζω...».


Εξαγωγές 

Το σκάνδαλο της Volkswagen ξέσπασε σε μια δύσκολη στιγμή για τη γερμανική βιομηχανία, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι πλήττεται από την προσγείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως στη Βραζιλία και στη Ρωσία.

Η «βουτιά» 5,2% των εξαγωγών τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2009 και η -μικρότερη μεν, σημαντική δε- πτώση των εισαγωγών κατά 3,1% τον ίδιο μήνα ήταν ο τέταρτος «κρίκος» στην αλυσίδα των δυσμενών μακροοικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα.

Είχαν προηγηθεί η υποχώρη του δείκτη μεταποίησης Σεπτεμβρίου και η βουτιά των παραγγελιών και της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο. «Είναι σαφές ότι οι προοπτικές για την οικονομία δεν είναι τόσο θετικές όσο ήταν μέχρι πρότινος.

Ωστόσο, θα ήταν παρακινδυνευμένο να δοθεί υπερβολική έμφαση στα στοιχεία ενός μήνα, με δεδομένο ότι άλλοι δείκτες δεν παραπέμπουν σε δραματική αλλαγή της τάσης», σχολίασε ο αναλυτής του Economist Intelligence Unit Ρίτσαρντ Γκρίβεσον.

Συγκρατημένο προβληματισμό διατύπωσαν και τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, τα οποία σε κοινή τους έκθεση αναθεώρησαν πτωτικά την πρόβλεψή τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας φέτος και το 2016 σε 1,8% και για τις δύο χρονιές (από 2,1% προηγουμένως).

Τα ινστιτούτα εκτιμούν ότι η ισχυρή εγχώρια ζήτηση -που στηρίζεται από τη χαμηλή ανεργία, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις αυξήσεις στους μισθούς- θα αντισταθμίσει εν πολλοίς τις παρενέργειες από την εξασθένηση των εξαγωγών, διατηρώντας την οικονομία σε τροχιά «βιώσιμης ανάκαμψης...».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs