Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ουκρανή πιλότος δικάζεται στη Ρωσία: Θα επιστρέψω στη χώρα μου ζωντανή ή νεκρή


Η δίκη της Νάντια Σαβτσένκο, της Ουκρανής πιλότου που έχει φυλακιστεί στη Ρωσία κατηγορούμενη για τη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία ....
αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα με την ετυμηγορία της απόφασης. Η 34χρονη στρατιωτικός αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι «απήχθη» στην Ουκρανία και παράνομα μεταφέρθηκε και φυλακίστηκε στη Ρωσία.

Η Σαβτσένκο κάνει απεργία πείνας και ενώ ήταν να κάνει την τελική της δήλωση πριν την ετυμηγορία, δεν της το επέτρεψαν λόγω της… απότομης αναβολής της δίκης. Η ίδια λοιπόν επέλεξε να γράψει τη δήλωση της την οποία δημοσιεύει και στη σελίδα της στο Facebook.


Η μακροσκελής δήλωση της έχει ως εξής: 

Δε δέχομαι ούτε την ενοχή, ούτε την ετυμηγορία, ούτε το ίδιο το ρωσικό δικαστήριο. Αν είμαι ένοχη δεν θα υπάρξει καμία έφεση. Θέλω όλος ο δημοκρατικός πολιτισμένος κόσμος να δει ότι η Ρωσία είναι μια χώρα με ένα απολυταρχικό καθεστώς και έναν μικροαστικό τύραννο - δικτάτορα, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο φθίνουν.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την φυλακισμένη Ουκρανή πιλότο ως πιόνι στο παιχνίδι της με τη Δύση.

Πρόκειται για μια παράλογη κατάσταση όταν αυτοί που απαγάγουν ανθρώπους να τα υποβάλλουν σε βασανιστήρια, να ενεργούν σαν να έχουν το δικαίωμα να τους κρίνει. Πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για μια δίκαιη δίκη; Στη Ρωσία δεν υπάρχουν μελέτες ή έρευνες - μόνο μια φάρσα παίζεται από τις μαριονέτες του Κρεμλίνου. Και θεωρώ ότι είναι περιττό να χάνω χρόνο από τη ζωή μου για να συμμετέχω σε αυτό.

Να τι θα συμβεί: Μετά την ετυμηγορία θα συνεχίσω την απεργία πείνας μου για 10 ημέρες, έως ότου η ετυμηγορία τεθεί σε ισχύ. Σε 10 μέρες παράλληλα με την αποχή από την τροφή θα ξεκινήσω και απεργία δίψας. Στη συνέχεια η Ρωσία δε θα έχει περισσότερες από 10 ημέρες για να με επιστρέψει στην Ουκρανία, απ’ όπου και με απήγαγαν.

Και δεν με νοιάζει πώς θα το δικαιολογήσουν. Έχω ακούσει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είναι αρκετά έμπειρος διπλωμάτης. Ελπίζω οι διπλωματικές του ικανότητες του να είναι αρκετές για την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία - Εξάλλου, ο ίδιος υποσχέθηκε στη μητέρα μου ότι θα ήμουν στο σπίτι εγκαίρως για τις διακοπές του Μαΐου 2015.



Και ενώ οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στην πλάτη μου, η ζωή μου θα στερεύει και η Ρωσία θα με επιστρέψει στην Ουκρανία, σε κάθε περίπτωση, νεκρή ή ζωντανή.

Μέρα και νύχτα, η αδελφή μου θα στέκεται στις πύλες της φυλακής. Θα περιμένει να δει αν θα με απελευθερώσουν ή όχι.


Και αν την φυλακίσουν, θα έρθει η μητέρα μου και θα πάρει τη θέση της. Είναι 77 χρονών. Θα την βάλουν κι εκείνη φυλακή; Σε αυτή την περίπτωση θα πάρει τη θέση της ο φίλος μου και μετά από αυτόν, άλλος Ουκρανός και άλλος Ουκρανός.

Και ενώ οι συμπατριώτες μου θα στέκονται εκεί, αξιοπρεπείς Ρώσοι θα τους φέρνουν ζεστό τσάι, σάντουιτς και ζεστές κουβέρτες, διότι κάθε ένας από αυτούς καταλαβαίνει ότι αύριο θα μπορούσε το παιδί τους να είναι στη θέση μου, σε αυτή τη φυλακή όλων των ανθρώπων που ονομάζεται «Ρωσία».

Και έτσι ξεκινά η επανάσταση Το χρειάζεστε αυτό;. Το φοβάστε σαν την πανούκλα. Έτσι, θα ήταν καλύτερα για το Κρεμλίνο να με επιστρέψει στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό - ζωντανή.


Και αυτοί με τις δημοκρατικές αξίες ανά τον κόσμο οφείλουν να μάθουν τα μαθήματα ιστορίας τους πριν είναι αργά και να θυμηθούν ότι υπήρξε στιγμή που η Ευρώπη ήταν ανεκτική απέναντι στον Χίτλερ και η Αμερική δεν ήταν αποφασιστική αρκετά και έτσι οδηγηθήκαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν είναι ένας τύραννος με αυτοκρατορικές συνήθειες και έναν συνδυασμό του Ναπολέοντα και του Χίτλερ μαζί. Η ρωσική αρκούδα δεν καταλαβαίνει την ανθρώπινη γλώσσα, καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της δύναμης. Ως εκ τούτου, αν δεν γίνει πιο αποφασιστική και δε καθορίσει τις σωστές προτεραιότητες εγκαίρως, θα έχουμε σύντομα τον Γ 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως πολιτικός τώρα, εγώ δεν θα έσφιγγα το χέρι της Ρωσίας στον διπλωματικό στίβο. Δεν είναι σωστό να απλώνεις το χέρι σε κάποιον που σου βάζει χειροπέδες και στους ανθρώπους του αλυσίδες. Αλλά κάθε φορά που παίρνω μια πολιτική απόφαση θα σκέφτομαι πώς θα επηρεάσει τους απλούς ανθρώπους, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Επειδή στη Ρωσία, πέρα απ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί ειλικρινείς και αξιοπρεπείς άνθρωποι.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs