Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Η δίκη για μια γαμήλια τούρτα που δίχασε την Αμερική


Μέχρι και ο Τραμπ πήρε θέση (υπέρ του ζαχαροπλάστη) στην υπόθεση Masterpiece Cakeshop ...

.


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καλείται να αποφανθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018 αν ένας ζαχαροπλάστης του Κολοράντο είχε δικαίωμα να αρνηθεί μια τούρτα γάμου σ' ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι για θρησκευτικούς λόγους – μία υπόθεση, η Masterpiece Cakeshop, που έγινε εμβληματική για την αμερικανική κοινωνία.

Στην ασυνήθιστη αυτή δίκη, έρχονται αντιμέτωποι ένας ζαχαροπλάστης της Πολιτείας του Κολοράντο, ο Τζακ Φίλιπς, και δύο άνδρες που είναι σήμερα παντρεμένοι ο ένας με τον άλλον, ο Ντέιβ Μάλινς και ο Τσάρλι Κρεγκ.

Η αποτυχημένη εμπορική συναλλαγή χρονολογείται από τις 19 Ιουλίου 2012. Επικαλούμενος τη χριστιανική πίστη του, ο Τζακ Φίλιπς εξήγησε μέσα στο ζαχαροπλαστείο του, το «Masterpiece Cakeshop» που βρίσκεται σε προάστιο του Ντένβερ, ότι δεν μπορεί να πάρει παραγγελία που να προέρχεται από τους κυρίους Μάλινς και Κρέιγκ.

Οι δύο σύζυγοι κατέθεσαν τότε μήνυση βάσει ενός νόμου του Κολοράντο που απαγορεύει στα καταστήματα που υποδέχονται κοινό να κάνουν οποιεσδήποτε διακρίσεις.

Κανένας δεν φανταζόταν τότε πως θα μιλούσαν γι' αυτήν πέντε χρόνια αργότερα στην κορυφή της δικαστικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.


Μέχρι και ο Τραμπ πήρε θέση (υπέρ του ζαχαροπλάστη)

Τις τελευταίες εβδομάδες, στρατιές από δικηγόρους και λομπίστες έκαναν εκστρατεία υπέρ του ζευγαριού ή υπέρ του ζαχαροπλάστη.

Ο Τζακ Φίλιπς υποστηρίζεται από μια εικοσαριά αμερικανικές Πολιτείες, δεκάδες μέλη του Κογκρέσου και από το σύνολο των συντηρητικών χριστιανικών οργανώσεων των ΗΠΑ.

Όμως αυτή που έχει κυρίως κινητοποιηθεί υπέρ του είναι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία υποστηρίζει πως ο Φίλιπς δεν μπορεί να εξαναγκασθεί να χρησιμοποιήσει τα ταλέντα του παραβιάζοντας τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του.

Το ομοφυλόφιλο ζευγάρι υπερασπίζονται η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και πολυάριθμες οργανώσεις που έχουν πειστεί πως μια ήττα στο μέτωπο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων θα ακολουθηθεί από άλλες οπισθοχωρήσεις στα δικαιώματα των πολιτών.

Σύμφωνα με την Ντάριελι Ροντρίγκες, της δικηγορικής οργάνωσης Lawyers Committee for Civil Rights Under Law, η υπόθεση Masterpiece Cakeshop μπορεί να συγκριθεί με μια υπόθεση που χρονολογείται από το 1968 και στην οποία ο ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας εστιατορίων μπάρμπεκιου αρνούνταν να σερβίρει τους μαύρους λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών του.

Αν ο Τζακ Φίλιπς εξαιρεθεί στο όνομα της καλλιτεχνικής ελευθερίας του, προειδοποιεί η Ροντρίγκες, η εξαίρεση αυτή «θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στα εμπορικά καταστήματα που δεν αφορούν τον γάμο: τα εστιατόρια, τους κομμωτές, τους κουρείς, τις μπουτίκ μόδας. Δεν θα τελείωνε ποτέ».


Ο συνήγορος του ζαχαροπλάστη απορρίπτει τη ρατσιστική αναλογία.

«Η φυλή δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που ορίζει έναν γάμο. Ο γάμος ως ένωση ανάμεσα σ' έναν άνδρα και μια γυναίκα είναι μια πίστη ριζωμένη στις πιο μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες -τον ιουδαϊσμό, το ισλάμ και τον χριστιανισμό - όποια κι αν είναι η εποχή, οι πολιτισμοί ή οι φυλές», υποστηρίζει ο Τεντέσκο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs