Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Την έκδοση στις ΗΠΑ του «Mr Bitcoin» εισηγήθηκε η εισαγγελέας


«Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα ειναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστηρια» ...
«Ναι» στην έκδοση στις ΗΠΑ του γνωστού ως «Mr Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων είπε η εισαγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο καλείται να αποφασίσει για το θέμα την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο 38χρονος, για την έκδοση του οποίου ερίζουν αμερικανικές και ρωσικές αρχές, υποστήριξε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου ότι δεν είναι ιδιοκτήτης της επίμαχης πλατφόρμας. Με την βοήθεια διερμηνέα ο Ρώσος εξήγησε πως είναι τεχνικός εμπειρογνώμονας. «Ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτητης» ισχυρίστηκε τονίζοντας πως δεν επιθυμεί την έκδοση του στος ΗΠΑ όπου , σύμφωνα με το ένταλμα που έχουν εκδόσει φέρεται ως διαχειριστή ς της πλατφόρμας BTC-e να ξέπλενε κέρδη εγκληματικών δραστηριοτήτων, την περίοδο 2011-2016.


Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδύκτιο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο 38χρονος, ο οποίος έχει ήδη συναινέσει για να εκδοθεί στη Ρωσία όπου φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης 10.000 ευρώ, υπογράμμισε πως δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα που οι αμερικανικες αρχές του αποδίδουν.

«Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω αδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα ειναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστηρια» είπε και συμπλήρωσε «Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία» .

Επιπλέον, ο Αλεξάντερ Βίνικ επικαλέστηκε τα οικογενειακά προβλήματα που, όπως λέει ,αντιμετωπίζει. «Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών. Η συζυγός μου εξαιτίας της κράτησης μου παρουσιάσε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό ειναι αποδεδειγμένο. Πλέον, υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μελλον της οικογένειάς μου» είπε.

Οι συνηγόροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, υποστήριξαν πως ο εντολέας τους δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι δεν εχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη. Μάλιστα, ζήτησαν να κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη με δεδομένο, τόνισαν, ότι «οι άδικες πράξεις μέσω διαδυκτίου θεωρείται ότι διαπράττονται σε κάθε σημείο της γης, άρα και στην Ελλάδα».

Ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος, Μανώλης Σφακιανάκης κλήθηκε να εξηγήσει, ως μάρτυρας , την λειτουργία του bitcoin. Όπως είπε πρόκειται για έναν «αλγόριθμο επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα». Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες «σε ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα» και σε «εμπορική στην οποία μπορεί να γίνει».

Ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε πως «το bitcoin φτάχτηκε απο έναν ιάπωνα το 2008 και η αρχική αξία του ηταν 0,001 δολαρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bitcoin. Σήμερα η αξια του είναι στα 12.500 δολάρια το ένα. Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα ειναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται» κατέληξε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs