Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Γερμανία: Το αίτημα του «λογιστή του Άουσβιτς» για επιείκεια απορρίφθηκε


Ο Όσκαρ Γκρένινγκ αν και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση, δεν έχει αρχίσει να εκτίει την ποινή του λόγω...
διαμάχης για την υγεία του. 
Είχε κάνει αίτηση για επιείκεια και το αίτημα του απορρίφθηκε.Ο γερμανός έχει καταδικαστεί για το ρόλο του στη δολοφονία 300.000 ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία. 

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το αίτημα για επιείκεια έχει απορριφθεί. Κανείς στο γραφείο του εισαγγελέα στο Λίνεμπουργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η δίκη του Γκρένινγκ το 2015, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια όταν επικοινώνησε το Ρόιτερς.


Διαμάχη για την έκτιση της ποινής

Ο «λογιστής του Άουσβιτς» έχει καταδικαστεί το 2015 σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για συνέργεια σε φόνο στο Άουσβιτς, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να εκτίει την ποινή του λόγω μιας διαμάχης για την κατάσταση της υγείας του.

Τον Δεκέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε πως ο Γκρένινγκ, πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή απορρίπτοντας το επιχείρημα των δικηγόρων του ότι η φυλάκισή του σε τόσο προχωρημένη ηλικία παραβιάζει το δικαίωμά του στη ζωή.

Η δικαστική μάχη του Γκρένινγκ θεωρείται μία από τις τελευταίες μεγάλες δίκες που συνδέεται με το Ολοκαύτωμα, στη διάρκεια του οποίου κάπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Γκρένινγκ, αν και δεν σκότωσε ο ίδιος κάποιον όσο εργαζόταν στο Άουσβιτς, παρείχε υποστήριξη στο καθεστώς που ήταν υπεύθυνο για μαζικές δολοφονίες αποσπώντας χαρτονομίσματα από τους Εβραίους που έφθαναν με τρένα στο Άουσβιτς.

Ο Γκρένινγκ παραδέχθηκε πως είναι ηθικά ένοχος λόγω της εργασίας που παρείχε στο Άουσβιτς, η οποία περιελάμβανε την αποστολή χαρτονομισμάτων που έβρισκε στις αποσκευές των Εβραίων στo αρχηγείο των SS στο Βερολίνο, τα οποία βοήθησαν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας των ναζί.