Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Πουλούσαν παράνομα φάρμακα μέσω διαδικτύου -Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία


Αλλη μία υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων διερεύνησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο ...
πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea X».
Αξιοποιώντας στοιχεία από την Interpol, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος των διαχειριστών 16 ιστοσελίδων, που προωθούσαν και πωλούσαν μέσω διαδικτύου, πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη δραστηριότητα των ιστοσελίδων και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν κατοχυρωμένες, μέσω ελληνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου-φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τα φάρμακα και σκευάσματα που πουλούσαν οι ιστοσελίδες κρίθηκαν στο σύνολό τους εν δυνάμει ψευδεπίγραφα, αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και ως εκ τούτου επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Από την έρευνα η εμπλοκή ενός Βρετανού, ενός Πολωνού και ενός Ουκρανού στη διαχείριση των 16 επίμαχων ιστοσελίδων διεθνούς παρουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη υπόθεση που διερευνήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea X» συνελήφθη Ελληνας, ο οποίος μέσω προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέθετε προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια.