Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Καλά νέα: Δημιούργησαν σε εργαστήριο τα πρώτα υβριδικά έμβρυα λευκού ρινόκερου


Ελπίδες για διάσωση έστω των γονιδίων του βόρειου λευκού ρινόκερου, του θηλαστικού που ...
κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλο με εξαφάνιση, αφήνουν επιστήμονες.
Για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν σε εργαστήριο υβριδικά έμβρυα του συγκεκριμένου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε όλο τον κόσμο έχουν απομείνει μόνο δύο θηλυκοί βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, έπειτα από τον πρόσφατο θάνατο του τελευταίου αρσενικού εκπροσώπου του είδους.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν σε μεγάλα θηλαστικά όπως άλογα, όμως τώρα για πρώτη φορά καλλιεργούνται με επιτυχία στο εργαστήριο έμβρυα μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή ώριμα για εμφύτευση σε θηλυκό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Χίλντεμπραντ του Ινστιτούτου Ζωολογικών Ερευνών Λάιμπνιτς του Βερολίνου και τον Τσέζαρε Γκάλι του του ιατρικού εργαστηρίου Avantea, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Τα έμβρυα αποτελούν ένα υβρίδιο του λευκού ρινόκερου κι ενός στενά συγγενικού είδους ρινόκερου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κατεψυγμένα σπερματοζωάρια από πεθαμένους πια αρσενικούς βόρειους λευκούς ρινόκερους και, επειδή υπάρχουν ελάχιστα ωάρια από τα θηλυκά του είδους του, γονιμοποίησαν -με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ή σπερματέγχυσης- ωάρια από τον συγγενικό νότιο λευκό ρινόκερο.

Ετσι προέκυψαν υβριδικά έμβρυα από βόρειο και νότιο λευκό ρινόκερο, τα οποία ωρίμασαν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης και στη συνέχεια καταψύχθηκαν για μελλοντική εμφύτευση σε θηλυκά.

Πλέον, η επόμενη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να κάνουν επιτυχή εμφύτευση του υβριδικού εμβρύου και στη συνέχεια η κύηση, αλλά και να πάρουν ωάρια από τα δύο εν ζωή θηλυκά του βόρειου λευκού ρινόκερου, έτσι ώστε τα επόμενα εργαστηριακά έμβρυα να μην χρειάζεται να είναι πια υβριδικά με νότιο λευκό ρινόκερο.
Φωτογραφία: ΑΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs