Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Έρευνα δείχνει ποια διατροφή είναι η καλύτερη


Τι είναι η δίαιτα DASH 

Η δίαιτα DASH είναι πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ....
έχει βραβευθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ως η καλύτερη δίαιτα,
αφήνοντας στην άκρη τόσο τη Μεσογειακή Δίαιτα, όσο και εκείνη των Weight Watchers. Με τη συγκεκριμένη διατροφή επιτυγχάνεται η πτώση της πίεσης του αίματος, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, ενώ έχει χαρακτηρισθεί από τους ειδικούς και ως η καλύτερη διατροφή για την ασθένεια του διαβήτη.

Όπως αναφέρει η Angela Haupt, συντάκτρια για τα θέματα της υγείας, η δίαιτα DASH είναι στην κορυφή για μια πενταετία, ξεχωρίζοντας μέσα από διάφορες δίαιτες που αξιολογούνται και βαθμολογούνται ανάλογα με την ποιότητα και τα αποτελέσματά τους. Όπως προσέθεσε, οι ειδικοί που βαθμολογούν τις δίαιτες λένε πως με την DASH πετυχαίνουμε, εκτός από την απώλεια βάρους, και την αποφυγή υψηλής πίεσης του αίματος, καθώς το πρόγραμμά της αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή.

Μια άλλη δίαιτα, η TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), που είναι σχεδιασμένη ώστε να μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, έρχεται ως η δεύτερη καλύτερη και στη συνέχεια ακολουθούν στην τρίτη θέση η Μεσογειακή Δίαιτα, η Weight Watcher και η Δίαιτα της Mayo Clinic. Στον αντίποδα αυτής της λίστας είναι η Δίαιτα Paleo, η οποία επικεντρώνεται στο κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά, μαζί με την Δίαιτα των Τεσσάρων Φάσεων, Dukan, η οποία καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

Σύμφωνα με την Α. Haupt, η Δίαιτα Paleo δεν παίρνει ποτέ καλούς βαθμούς, λόγω του λάθους πλάνου διατροφής που περιλαμβάνει. Από την άλλη, οι δίαιτες των Weight Watchers και η Μεσογειακή, που βασίζονται στα λαχανικά και το ελαιόλαδο, είναι οι πιο εύκολες για να τις ακολουθήσει κανείς.

Μια ομάδα ειδικών στη διατροφή, την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και την ψυχολογία ήταν εκείνοι που αξιολόγησαν 35 διαφορετικά διατροφικά πλάνα, τα οποία τοποθετήθηκαν στην ετήσια λίστα. Η ομάδα αυτή ερεύνησε καταλόγους φαγητών και ιατρικές μελέτες, ώστε να βρει την καλύτερη δίαιτα, η οποία θα οδηγεί και στην απώλεια βάρους, αλλά και στην διαμόρφωση της καλή υγείας και κατάστασης του οργανισμού. Άλλωστε, η κ. Haupt συμπληρώνει ότι μέσα από τη δουλειά της προβάλλει στον κόσμο όλα τα δεδομένα, αναλυτικά, ώστε μετά ο καθένας να κάνει την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό του.

Τέλος, η καλύτερη δίαιτα για μια υγιή καρδιά είναι η Δίαιτα Ornish, που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, μαζί με την TLC και την DASH.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο