Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Εξαιρείται η Ελλάδα από τις κυρώσεις ΗΠΑ στο Ιράκ για το πετρέλαιο


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις ...
για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.




Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν εκ νέου και ενίσχυσαν σήμερα τις οικονομικές κυρώσεις στους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και μεταφορών του Ιράν, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, και δεσμεύθηκαν σε περαιτέρω ενέργειες για να πιέσουν την Τεχεράνη.

«Η επιβολή, από το υπουργείο Οικονομικών, πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν αναμένεται να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο οικονομικό απομονωτισμό και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική τους συμπεριφορά», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές, περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, και στοχοθετούν την εθνική αεροπορική εταιρία της Τεχεράνης, την Iran Air, και πάνω από 65 από τα αεροσκάφη της, ανέφερε η ανακοίνωση. Ιστορική μέρα, λέει ο Νετανιάχου Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε ως «ιστορική ημέρα» την επιβολή από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, «των σκληρότερων», σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη των προσπαθειών για τον περιορισμό της δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Έξι μήνες αφότου αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε υπογραφεί το 2015, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε σήμερα τις δρακόντειες κυρώσεις σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα και του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs