Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Η εξαφάνιση-μυστήριο της Aimee Semple McPherson


Στις 18 Μαΐου του 1926 η Aimee Semple McPherson πήγε για μπάνιο στη διάσημη παραλία Venice Beach της Καλιφόρνια.

Ήταν πολύ καλή...
κολυμβήτρια και της άρεσε πολύ να φεύγει από το ναό της στην περιοχή Echo Park του Λος Άντζελες και να πηγαίνει για κολύμπι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Την άφησε εκεί η γραμματέας της, η οποία στη συνέχεια έφυγε για να κάνει διάφορα θελήματα. Όταν επέστρεψε η Aimee δεν ήταν εκεί.

Μέσα στον πανικό της, η γραμματέας κάλεσε για βοήθεια τους αρχηγούς της εκκλησίας Angelus Temple.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα: η ηγέτης της Εκκλησίας του Τετραγωνικού Ευαγγελίου, η διάσημη και επαναστατική μορφή των Ευαγγελιστών Aimee Semple McPherson είχε πνιγεί στον Ειρηνικό.

Όμως αυτό δεν ήταν το τέλος στη μυστηριώδη εξαφάνισή της.

Ήταν μόνο η αρχή.

Η Aimee που έμελλε να γίνει το ίδιο (ή και περισσότερο) διάσημη από τον αμερικανό πρόεδρο, είχε μια σχετικά ταπεινή καταγωγή, αναφέρει δημοσίευμα του Today I Found Out.

Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1890 -ως Aimee Elizabeth Kennedy- στο Οντάριο του Καναδά, από μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια.

Ο πατέρας της ήταν αγρότης και η μητέρα της, Minnie, εργαζόταν για το Στρατό της Σωτηρίας.

Ήταν πολύ καλή μαθήτρια και είχε μια έμφυτη περιέργεια, ειδικά για ζητήματα που άπτονταν της θεωρίας της εξέλιξης.

Στο γυμνάσιο, ένας καθηγητής τής είπε ότι ο κόσμος ήταν «το αποτέλεσμα εκατονταετιών εξελικτικής ανάπτυξης». Τότε, αποφάσισε να γράψει ένα άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα εθνικής εμβέλειας του Καναδά, μέσα από το οποίο ρωτούσε γιατί τα δημόσια σχολεία προσλαμβάνουν καθηγητές, οι οποίοι υπονομεύουν το χριστιανισμό.

Το κείμενο αυτό κυκλοφόρησε σε όλη τη χώρα και η ίδια γνώρισε μεγάλη φήμη και έκθεση. Οι γονείς της ήταν πολύ περήφανοι για τη βαθιά χριστιανική συμπεριφορά της, όμως ανησυχούσαν για την τάση της προς την υπερβολή.

Λίγο καιρό αργότερα η Aimee ερωτεύτηκε τον ιρλανδό ιερέα Robert Semple. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1908.

Ο ιερέας, ως αφυπνιστής, αναγκαζόταν να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να διαδίδει το λόγο του Θεού. Μετά το γάμο του έπαιρνε μαζί και τη σύζυγό του. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στο Σικάγο και μετά από δύο χρόνια πήγαν στην Κίνα, όπου αρρώστησε από ελονοσία και πέθανε.

Ένα μήνα μετά η Aimee έφερε στον κόσμο το παιδί τους, τη Roberta Star. Επέστρεψε στη Βόρεια Αμερική με την κόρη της και πήγε να ζήσει μαζί με τη μητέρα της στη Νέα Υόρκη.

Το 1912 γνώρισε το λογιστή Harold McPherson και λίγο καιρό μετά παντρεύτηκαν. Την επόμενη χρονιά απέκτησαν ένα γιο, όμως η Aimee δε σκόπευε να είναι μια «απλή νοικοκυρά». Ένιωθε μέσα της ότι έπρεπε να κηρύττει. Έτσι, άρχισε τις περιοδείες στα βορειοανατολικά και στη συνέχεια σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ταξίδευε μαζί με τα δυο παιδιά της, έμενε σε μια σκηνή που τοποθετούσε στην οροφή του αυτοκινήτου της, στο οποίο είχε αναγράψει συνθήματα όπως «Ο Ιησούς έρχεται σύντομα – Ετοιμαστείτε».

Η μητέρα της την ακολουθούσε πολύ συχνά σε αυτά τα ταξίδια, όχι όμως και ο νέος σύζυγός της, ο οποίος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, προβάλλοντας ως αιτία την εγκατάλειψη.

Η φήμη της εξαπλώθηκε σύντομα και η ίδια έγινε μία από τις πιο γνωστές ευαγγελικές ιερείς της δεκαετίας του 1920. Στο Σαν Ντιέγκο 300.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το κήρυγμά της.

Το 1921 πήγε στο Λος Άντζελες, όπου αγόρασε ένα τμήμα γης στην περιοχή Echo Park και άρχισε να χτίζει το ναό Angelus Temple. Ο ναός άνοιξε το 1923 και προσέλκυσε αμέσως χιλιάδες πιστούς.

Ήταν η πρώτη «μεγα-εκκλησία» της Αμερικής, όπως τη χαρακτήρισε το περιοδικό Curbed.

Τα κηρύγματά της συνοδεύονταν από εικονογραφήσεις, ενώ το Φεβρουάριο του 1924 η Aimee αγόρασε και ένα ραδιοφωνικό σταθμό (KFSG). Ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που απέκτησε άδεια μετάδοσης.

Μέχρι το Μάιο του 1926 η Aimee βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της και η εξαφάνισή της προκάλεσε σοκ στην αμερικανική κοινωνία της εποχής.

Οι πιστοί ακόλουθοί της συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στην παραλία για να βρουν οποιοδήποτε σημάδι θα μπορούσε να τους δώσει κάποια απάντηση στο μυστήριο.

Δύο πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να τη βρουν στο νερό, ενώ κάποιοι άλλοι έβαλαν δυναμίτη στο βυθό, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα έβγαινε το πτώμα της στην επιφάνεια. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να σκοτώσουν μερικά ψάρια.

Καθώς περνούσε ο καιρός και δε βρισκόταν το πτώμα της, ο Τύπος άρχισε να υποψιάζεται ότι δεν ήταν νεκρή, αλλά ότι είχε εξαφανιστεί.

Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι κρυβόταν γιατί είχε κάνει πλαστική επέμβαση, ότι είχε κάνει έκτρωση ή ότι είχε κάποιο παράνομο δεσμό.

Η μητέρα της δέχτηκε ακόμη απειλητικά γράμματα, τα οποία ανέφεραν ότι η κόρη της ήταν όμηρος και ζητούσαν λύτρα για την απελευθέρωσή της.

Μία από τις ομάδες που υπέγραφε τα γράμματα αυτά ήταν οι «Εκδικητές» (Avengers), οι οποίοι απαίτησαν ένα εξωφρενικό ποσό της τάξεως των 500.000 δολαρίων (6,7 εκατ. δολάρια σημερινά λεφτά).

Η Minnie, πιστεύοντας ότι όλα αυτά είναι ψέματα και φάρσες, πέταξε τα σημειώματα.

Τριάντα δύο μέρες μετά την εξαφάνισή της, η Aimee Semple McPherson βρέθηκε στη μικρή μεξικανική πόλη Agua Prieta, σε απόσταση 965 χιλιομέτρων από το Λος Άντζελες.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου η ίδια εξομολογήθηκε στο προσωπικό ότι την είχαν απαγάγει, φιμώσει και κρατήσει όμηρο σε μια μικρή καλύβα. Κατάφερε να διαφύγει λύνοντας τα σχοινιά με τα οποία την είχαν δέσει και περπατώντας 20 μίλια μέσα στην έρημο.

Αφού επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά της, από ένα μικρό σημάδι στο δάχτυλό της και αφού ονομάτισε σωστά το «κατοικίδιο» περιστέρι της, οι αρχηγοί του ναού και η μητέρα της πήγαν στην Αριζόνα.

Η Aimee είπε τότε σε όλους ότι την ημέρα της εξαφάνισής της, βρισκόταν στην παραλία, όπου την προσέγγισε ένα ζευγάρι. Συστήθηκαν ως Steve και Mexicali Rose, λέγοντάς της ότι η κόρη τους ήταν πολύ άρρωστη και πως ήθελαν η Aimee να προσευχηθεί για εκείνη.

Η ίδια συμφώνησε και μπήκε στο αυτοκίνητό τους. Αφού την έδεσαν και την έκρυψαν σε μια καλύβα στη μεξικανική έρημο, έμαθε ότι δεν θα την άφηναν αν η μητέρα της δεν πλήρωνε 500.000 δολάρια ως λύτρα.

Με την επιστροφή της 50.000 άνθρωποι περίμεναν να τη δουν στην εκκλησία της. Όμως δεν πίστεψαν όλοι την ιστορία της. Ανάμεσα σε αυτούς βρισκόταν και η εισαγγελέας του Λος Άντζελες, Asa Keyes.

Η ίδια διαπίστωσε ότι πολλά «κομμάτια του παζλ της εξαφάνισης» δεν ταίριαζαν μεταξύ τους.

Η υγεία της Aimee βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση μετά από 32 ημέρες ομηρείας και περπάτημα στην έρημο σε απόσταση 20 μιλίων. Επιπλέον, τα ρούχα της ήταν πολύ καθαρά και τα παπούτσια της δεν είχαν παρά μόνο μερικούς λεκέδες από γρασίδι. Ακόμη, η πρώην σύζυγος ενός υπαλλήλου του ραδιοφωνιικού της σταθμού επέμενε ότι ο πρώην άντρας της και η Aimee είχαν σχέση.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Aimee εμφανίστηκε εθελοντικά ενώπιον ενόρκων, όπου και επανέλαβε την ιστορία της.

Η εισαγγελέας δεν πείστηκε για μία ακόμη φορά και οι ένορκοι αποφάσισαν ότι υπήρχαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία για να κριθεί ένοχη για συνομωσία και παρεμπόδιση δικαιοσύνης.

Το Νοέμβριο του 1926 η εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες, λόγω αναξιοπιστίας των μαρτύρων, κάτι που έκανε τις πιθανότητες νίκης σε μια δίκη… απίθανες.

Κανείς δεν κατηγορήθηκε ή συνελήφθη για την απαγωγή της. Μέχρι σήμερα κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά ποιοι ήταν οι φερόμενοι ως απαγωγείς της.

Η Aimee συνέχισε να κηρύττει και το εκκλησίασμά της αυξήθηκε ακόμη πιο πολύ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1944 η Aimee Semple McPherson βρέθηκε νεκρή στο Oakland της Καλιφόρνια, λίγες ώρες προτού εμφανιστεί μπροστά σε ένα κοινό χιλιάδων πιστών της.

Η αιτία του θανάτου της, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν η πιθανή, υπερβολική δόση υπνωτικών, που σε συνδυασμό με τη νεφρική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε, επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας της.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs