Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Η Τράπεζα της Ελλάδος απομακρύνει με απόφασή της τον Πρόεδρο της Attica Bank


Την απομάκρυνση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Τράπεζας Αττικής αποφάσισε ...
η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, 
όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης αποφάσισε να μην παραστεί στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως του είχε ζητηθεί.

Η σχετική έρευνα της ΤτΕ ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή το γνωστό επεισόδιο χειροδικίας και τις πιθανές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της Attica Bank.

Στην απόφαση της απομάκρυνσης βάρυνε ιδιαίτερα το επεισόδιο άσκησης της σωματικής βίας κατά του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Θεόδωρου Παντελάκη, καθώς κρίθηκε ότι το γεγονός, το οποίο δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμελιώτης, διέσυρε την Τράπεζα Αττικής τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, καθώς ήταν ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα τραπεζικά χρονικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμελιώτης δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη, ούτε καν μίλησε για κάποιο ατυχές γεγονός.

Ο δεύτερος λόγος, που ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη στην απόφαση της επιτροπής της ΤτΕ, είναι ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο μη εκτελεστικός διευθυντής έδειχνε ιδιαίτερη σπουδή και ανάμειξη στην καθημερινή τραπεζική πρακτική των εκτελεστικών οργάνων της τράπεζας- και μάλιστα σε σημαντικότατες υποθέσεις, όπως η εκχώρηση διαχείρισης "κόκκινων" δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ στην PIMCO.

Αυτό που πλέον θεωρείται βέβαιο είναι ότι η διοίκηση της τράπεζας την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κ. Ρουμελιώτη και ακολούθως να καταθέσει τις προτάσεις της στην ΤτΕ, η οποία θα ζητήσει την τελική έγκριση του διάδοχου προσώπου από τον ESM.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs