Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Πώς πρέπει να φλερτάρετε σύμφωνα με την επιστήμη


Γυναίκες και άντρες κάνουν τα πάντα για να είναι όμορφοι και να αυξήσουν με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες επιτυχίας τους ...
στο άλλο φύλο.
Ρούχα, μαλλιά, αξεσουάρ, κρέμες περιποίησης, καλά παπούτσια, καλά ρολόγια, καλά πανωφόρια κ.ά…. όλα μετράνε στο βωμό του «έρωτα» και της αναζήτησης συντρόφου.

Πέρα όμως από την εξωτερική εμφάνιση, ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο –που πολλές φορές αρκετοί τείνουν να αγνοούν- είναι η διαδικασία του… φλερτ!


Είναι όμως αποτελεσματικό το φλερτ;

Πάρα πολύ!

Και σε αυτό συνηγορεί και η επιστήμη.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι το φλερτ -και το πόσο καλός είναι κανείς σε αυτό- είναι πιο αποτελεσματικό από την εξωτερική εμφάνιση!

Το να ξέρει κανείς πώς να στέλνει τα σωστά σημάδια του «είμαι διαθέσιμος/η» και «δείχνω ενδιαφέρον για κάποιον» είναι σημαντικό, γιατί μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητά του.

Η Dr. Monica Moore, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο Webster στο St. Louis των ΗΠΑ, έχει διεξάγει έρευνες επάνω στις τεχνικές φλερτ που χρησιμοποιούν οι «singles» στα μπαρ, τα εμπορικά κέντρα και τα μέρη όπου συχνάζουν οι νεότερης ηλικίας άνθρωποι.

Κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι τη μεγαλύτερη επιτυχία έχουν όχι τόσο όσοι είναι εξωτερικά όμορφοι και ελκυστικοί, αλλά όσοι εκπέμπουν σημάδια «διαθεσιμότητας» και αυτοπεποίθησης, μέσω βασικών τεχνικών του φλερτ, όπως είναι το κοίταγμα στα μάτια και το χαμόγελο.

Το να δείξεις το ενδιαφέρον σου σε κάποιον –είτε είσαι γυναίκα, είτε άντρας- είναι το πρώτο βήμα, που μπορεί να σας φτάσει στα μισά της διαδρομής, γράφει ο Eric Barker στο The Week!


Ποιο είδος φλερτ είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν δύο είδη φλερτ που έχουν καθολική ισχύ: το χαμόγελο και η επαφή με τα μάτια, καθώς αποτελούν δείκτες «ενδιαφέροντος» σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου και λειτουργούν και για τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία, οι άντρες και οι γυναίκες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν πολλές κοινές μη λεκτικές συμπεριφορές, για να επικοινωνήσουν το… αισθηματικό τους ενδιαφέρον για κάποιον άλλον.

Μάλιστα, η επαφή με τα μάτια –πέρα από σημάδι ενδιαφέροντος- μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει έναν να νιώσει μεγαλύτερη έλξη για κάποιον άλλον.Τι είναι πιο αποτελεσματικό;

Το άγγιγμα.


Οι ερευνητές κατέταξαν τους τύπους αγγίγματος σε τρεις κατηγορίες:


• Φιλικός: Σπρώξιμο στον ώμο, χτύπημα στον ώμο και χειραψία.

• Ζώνη πιθανής άρνησης: Γύρω από τους ώμους, τη μέση, ή το βραχίονα. 

• Ουδέτερος: Άγγιγμα στο πρόσωπο.

Η συμπεριφορά που οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν ως την πιο αντιπροσωπευτική και ρομαντική ως ένδειξη έντονου φλερτ ήταν το απαλό χάδι στο πρόσωπο, ακολουθούμενο από άγγιγμα γύρω από τους ώμους ή τη μέση και στη συνέχεια απαλό άγγιγμα στους βραχίονες.

Τα λιγότερο ρομαντικά αγγίγματα ήταν το σπρώξιμο των ώμων, το χτύπημα στους ώμους και η χειραψία.

Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγγιγμα που είναι απαλό, ευγενικό και ανεπίσημο και το οποίο συμβαίνει σε διαπροσωπικές επαφές, ή περιλαμβάνει και αγκαλιά, φαίνεται ότι είναι αυτό που «μεταδίδει» καλύτερα τις προθέσεις κάποιου.

Η έρευνα έδειξε ότι ακόμη κι ένα απαλό άγγιγμα στο χέρι, αυξάνει τις πιθανότητες ενός άντρα να πάρει το τηλέφωνο μιας γυναίκας.

Βέβαια, δε θα πρέπει να αγνοεί κανείς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνει κάτι.

Η συμπεριφορά κάποιου μπορεί να γίνει αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά μέρη.

Όσο πιο επίσημο το «σκηνικό», τόσο πιο «εμφανή» πρέπει να είναι να σημάδια που εκπέμπτετε.

Για παράδειγμα, οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα ανέφεραν ως πιο «επιτυχημένο σενάριο» (ποσοστό 74%) αυτό, κατά το οποίο ένας άγνωστος έβγαινε από τη ζώνη άνεσής του για να κάνει ένα κοπλιμέντο στο «στόχο», ενώ βρίσκεται σε ένα χώρο «φιλικό προς το φλερτ», όπως είναι ένα εστιατόριο-μπαρ.

Και μια επισήμανση για τις κυρίες: αφού τραβήξετε το ενδιαφέρον και την προσοχή ενός άντρα, μην ξεχνάτε ότι ο κανόνας «το παίζω δύσκολη» δουλεύει!


Τι πρέπει να κάνει ένας άντρας;

Το άγγιμα είναι σχεδόν πάντα αποδεκτό από τις γυναίκες, όμως μπορεί να ρίξει έναν άντρα «στα βαθιά» από πολύ νωρίς.

Το πείραγμα των μαλλιών και το… ελαφρύ πέρασμα της γλώσσας επάνω από τα χείλη θεωρείται επίσης σέξι.

Οι άντρες που δείχνουν ξεκάθαρα τα κίνητρά τους απολαμβάνουν και την προσοχή των γυναικών.Πώς θα καταλάβετε αν το φλερτ «πιάνει τόπο»

Όταν αρχίσετε να της μιλάτε αναρωτηθείτε το εξής: «Μιλάει ομαλά και γρήγορα;».

Σύμφωνα με ερευνητές από το MIT αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι.

Σε γενικές γραμμές ίσως είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας το εξής: «Τι θα έκανε ο Τζέιμς Μποντ;»

Κλείνοντας, καλό θα είναι να γνωρίζετε ακόμη, ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο φόβος της απόρριψης που νιώθει κανείς από ένα πιθανό σύντροφο, μπορεί να οδηγήσει σε μια ολέθρια προκατάληψη: αυτό συμβαίνει όταν κάποιος πιστεύει ότι το «κοινωνικό του άνοιγμα» επικοινωνεί στο «στόχο» πιο πολλά από αυτά που ισχύουν στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μη συνειδητοποιεί ότι δε μεταδίδει επαρκώς τα συναισθήματα και τις προθέσεις του.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, αυτές έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στο φλερτ τους, όταν είναι άμεσες και ξεκάθαρες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs