Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

ΕΕ για Τουρκία: «Θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα»


Έτοιμη να λάβει τα «κατάλληλα μέτρα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ...
προσχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. 

Η ΕΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.
Κατρούγκαλος: «Αν η Τουρκία "τρυπήσει" στην ελληνική ΑΟΖ, έχουμε το Πολεμικό μας Ναυτικό»

Αναλυτικά όσα αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων, στο οποίο είχε πρόσβαση το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες.

«Ελπίζω και θα επιχειρήσω να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις και το μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία είναι να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρχει άμεσος τερματισμός των παραβιάσεων να υπάρχουν οι κατάλληλες κυρώσεις» δήλωσε νωρίτερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατρούγκαλος: Νίκη της ελληνικής διπλωματίας η απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία

Τη σημασία του μηνύματος της ΕΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο, θέμα το οποίο συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ανέδειξε σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Έχει προετοιμαστεί το κείμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η προεργασία γίνεται από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, και ξέρουμε ότι έχουμε για πρώτη φορά ένα κείμενο που μιλάει για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειές της. 

Πρόκειται δηλαδή για μια συνέχεια που ξεκίνησε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2018 που για πρώτη φορά χαρακτήρισε ως αντίθετες στο διεθνές δίκαιο τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας και τώρα στέλνεται ένα συγκεκριμένο πια μήνυμα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, ότι εάν συνεχίσει την τακτική αυτή θα έχει συνέπειες. Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Υπογραμμίζοντας ακόμα περαιτέρω τη διάσταση της θέσης αυτής της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το ότι είναι θετική και νίκη της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας η απόφαση αυτή, «αντανακλάται από το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση επί της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις γίνεται όμηρος η Ευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας και της Κύπρου». Προφανώς, διαπίστωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχει ενόχληση από τη μεριά της γείτονος που μεταφράζεται στο ότι έπιασε τόπο το μήνυμα αυτό, ακούστηκε και εισπράχτηκε.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα συνεχίσει σε αυτή την τακτική της, απάντησε πως εάν συνεχίσει θα χάσει. Αναλυτικότερα, εξήγησε πως εάν συνεχίσει για ένα διάστημα αυτό θα σημαίνει ότι η απομόνωσή της θα εντείνεται και θα εξασθενεί ακόμη περισσότερο η θέση της στη διεθνή κοινότητα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη «γενικότερη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», κάνοντας ειδική μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη σύνοδο των 7 του Ευρωπαϊκού Νότου. Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι ούτε να διανοηθεί δεν θα πρέπει, να προσπαθήσει να μεταφέρει τη συμπεριφορά σε δικά μας νερά. «Εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί, γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός και ριψοκίνδυνος να θέλει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», διευκρίνισε περαιτέρω σε άλλη συνέντευξή του στον τον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6».

Διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλλει με την ισχύ της. Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα. «Προφανώς συναρτάται με την υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί» προσέθεσε.

Κληθείς να εξειδικεύσει τα μέτρα που μπορεί να λάβει κατά της Τουρκίας η ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως δεν προσδιορίζονται τώρα, ακριβώς για να υπάρχει η αναγκαία ελαστικότητα και κλιμάκωση και συμπλήρωσε: «Αυτά μπορεί να είναι από απλά οικονομικά μέτρα, όπως πάγωμα των κονδυλίων των προ-ενταξιακών, μέχρι και πιο σοβαρά πράγματα που αφορούν τη διαδικασία της τελωνειακής Ένωσης, όλα τα ανοιχτά θέματα που έχει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σας πω κάτι ακόμη, πιο σημαντικό: πέρα από τα μέτρα αυτά καθαυτά που δεν είναι χωρίς δόντια, το όλο ζήτημα της ανακοίνωσης μέτρων κατά της Τουρκίας, πλήττει έμμεσα την οικονομία της σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs