Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Τι θα συνέβαινε αν ξεσπούσε ο κορωνοϊός το 1990;


Το #menoumespiti φαίνεται πως λειτουργεί, ειδικά στη χώρα μας, που τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά σε ...
σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, η συνεχής ενημέρωση, μπορεί να προκάλεσε πανικό, ειδικά στην αρχή, αλλά φαίνεται πως βοήθησε τους πολίτες να αναλογιστούν την ατομική τους ευθύνη και να συνεισφέρουν στη προσπάθεία για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Τι θα άλλαζε όμως αν ο ιός είχε ξεσπάσει στις αρχές του 1990;

Για αρχή αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα, δεν θα είχαμε τόσα κρούσματα στην Ευρώπη, καθώς ο αριθμός που ταξίδευαν στη Γηραιά Ήπειρο ήταν πολύ μικρότερος από τον σημερινό. Αντιθέτως ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός που έφθανε στις ΗΠΑ.

Δεύτερον θα είχαμε πολύ περισσότερα θύματα στην Κίνα, αφού δεν θα υπήρχε το διαδίκτυο ώστε να λάβει τόσο γρήγορα διαστάσεις πανδημίας στη χώρα. Τα στοιχεία για τον ιό από πόλη σε πόλη θα αργούσαν να διασταυρωθούν και αυτό θα στοίχιζε ανθρώπινες ζωές.

Τρίτον δεν θα ήταν τόσο εύκολο να εφαρμοστεί το #menoumespiti, αφού δεν θα μπορούσαμε να δουλέψουμε από το σπίτι, οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν γρήγορα, ενώ και η διαμονή στο σπίτι θα ήταν δυσκολότερη, αφού θα υπήρχαν μόνο τα κρατικά κανάλια και τα λιγοστά ιδιωτικά που είχαν κάνει την εμφάνισή τους.

Η επικοινωνία θα γίνονταν μόνο με το τηλέφωνο, που οι παλιότεροι θυμούνται πόσο εύθραυστο ήταν το δίκτυο και πόσες φορές ήταν εκτός λειτουργίας.

Οι μαθητές δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, καθώς θα ήταν αδύνατο να συσταθεί τόσο γρήγορα κάποιο πρόγραμμα για να μεταδοθεί από το κρατικό κανάλι.

Ας χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση απέναντι στην ανθρωπότητα, και ας μείνουμε ενωμένοι και δυνατοί.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs