Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Πως φτιάχνω προζύμι στο σπίτι


Εξοπλισμός

Ζυγαριά κουζίνας

Αποστειρωμένο βάζο ....Υλικά

60 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως

300 γραμμάρια χλιαρό μη χλωριωμένο νερό

360 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Ημέρα 1η

Ξεκινήστε με 60 γραμμάρια αλευριού ολικής αλέσεως και 60 γραμμάρια χλιαρού (μη χλωριωμένου) νερού. Ανακατέψτε καλά και θα έχετε ένα πολύ πηχτό μίγμα. Καλύψτε το δοχείο χαλαρά με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, σε ένα σημείο όπου είναι ελαφρώς πιο ζεστά.


Ημέρα 2η

Μην το ανακατέψετε, απλά ελέγξτε το για δημιουργία φυσαλίδων. Αφήστε το πάλι για 24 ώρες.


Ημέρα 3η

Είναι η μέρα που θα το τροφοδοτήσετε, το γνωστό «τάισμα» του προζυμιού. Βγάλτε το μισό μίγμα από το βάζο και συμπληρώστε με 60 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. και 60 γραμμάρια χλιαρού νερού. Ανακατέψτε καλά, σκεπάστε το και αφήστε το στο ζεστό σημείο που έχετε επιλέξει.


Ημέρα 4η, 5η και 6η

Απορρίψτε τη μισή ποσότητα του μίγματος και τροφοδοτήστε το όπως κάνατε την Ημέρα 3. Θα κάνετε την ίδια διαδικασία για όλες τις ημέρες, ανεξάρτητα με τη μορφή του προζυμιού. Απορρίπτετε δηλαδή το μισό και το τροφοδοτείτε με ίσες ποσότητες αλευριού και χλιαρού νερού. Καθώς αυτές οι ημέρες θα περνούν, θα παρατηρήσετε μία άνοδο και πτώση στην επιφάνεια του προζυμιού. Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική. Βάλτε ένα λάστιχο ή ένα αυτοκόλλητο στο βάζο για να βλέπετε πότε είναι χαμηλά (οπότε είναι έτοιμο να «ταϊστεί») και πότε διπλασιάζεται και φουσκώνει(οπότε είναι έτοιμο να «ψήσει»).


Ημέρα 7η

Το προζύμι σας θα πρέπει να έχει αφρίσει, να έχει φουσκώσει και να είναι έτοιμο να «ψήσει». Θα πρέπει να έχει ένα γλυκό και πικρό άρωμα. Δεν πρέπει να έχει έντονη και άσχημη μυρωδιά. Η μορφή του να είναι ελαφριά και αέρινη και όχι πηχτή. Εάν το προζύμι σας σας δεν μοιάζει με αυτό, συνεχίστε τη διαδικασία τροφοδοσίας για μερικές ακόμη ημέρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Μόλις είναι έτοιμο, έχει έρθει η ώρα να ψήσετε με αυτό! Τοποθετήστε το σε ένα καθαρό βάζο όπου θα συνεχίσει να ζει καθώς το τροφοδοτείτε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο