Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ο κορωνοϊός διπλασιάζει τις τιμές των λεμονιών


Αύξηση της ζήτησης για λεμόνια έχει πυροδοτήσει η έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και ...
τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται ως φυσικό απολυμαντικό, ενώ η μειωμένη παραγωγή οδηγεί σε διπλασιασμό των τιμών τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του European Supermarket Magazine.
Αυτή είναι η κατάσταση στην Ισπανία, την κορυφαία παραγωγό λεμονιών της Ευρώπης, όπου η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη λόγω των κλιματικών συνθηκών, την ώρα που η ζήτηση παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, αλλά και στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό λεμονιών της Ευρώπης, την Ιταλία, που το 2019 κατέγραψε μείωση 14% της παραγωγής της.

Η αύξηση της ζήτησης για λεμόνια στη Σικελία ανέρχεται στο 30%, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή λεμονιών Amalfi, που είναι προϊόν με προστασία γεωγραφικής ένδειξης, έχει μειωθεί φέτος κατά 50%, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κυμαίνονται μεταξύ 1,20 και 1,50 ευρώ το κιλό, όταν κατά την ίδια περίοδο το 2019 διαμορφώνονταν γύρω στα 0,60 ευρώ το κιλό. Στην Καλαβρία, οι τιμές των λεμονιών είναι φέτος αυξημένες κατά 10 έως 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Η ιταλική αγροτική ένωση Coldiretti επισημαίνει πως στην Τουρκία, μία άλλη σημαντική παραγωγό λεμονιών, τα λεμόνια υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς τις εξαγωγές, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως στα νοικοκυριά για την παραγωγή σπιτικών απολυμαντικών, με αποτέλεσμα και εκεί να κινούνται ανοδικά οι τιμές τους.
Πηγή thessaliaeconomy.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs