Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Τα έντομα που ενέκρινε η Κομισιόν για να τρώνε οι Ευρωπαίοι - Το συγκεκριμένο έντομο γίνεται το πρώτο που εγκρίνεται στην ΕΕ


Από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου, σε όλα τα κράτη της ΕΕ οι καταναλωτές έχουν μια παραπάνω επιλογή στο μενού τους. Τα κίτρινα ...σκουλήκια, η αλλιώς mealworms.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναμενόταν, ενέκρινε την εμπορία και κατανάλωση αποξηραμένων κίτρινων σκουληκιών, του είδους Tenebrio molitor. Το συγκεκριμένο έντομο γίνεται το πρώτο που εγκρίνεται στην ΕΕ, με την απόφαση να σημαίνει πως οι 27 χώρες που είναι μέλη της μπορούν να εμπορεύονται το έντομο ως τρόφιμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει πως τα κίτρινα σκουλήκια είναι ένα ασφαλές γεύμα και διευκρίνισε πως οι καταναλωτές που ανησυχούν δεν θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.

Τα mealworms χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει τα σκουλήκια των σκαθαριών αλευριού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν «αυτό το νέο φαγητό προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο, ως αποξηραμένο έντομο με τη μορφή σνακ, ή ως συστατικό ορισμένων τροφίμων».

Τα βρώσιμα έντομα δεν είναι μόνο πλούσια πηγή πρωτεΐνης, σύμφωνα με το Solve. Έχουν και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να προσφέρουν κι άλλα οφέλη για την υγεία.

Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «μέχρι τώρα, τα έντομα ως τρόφιμα αντιπροσωπεύουν μια πολύ μικρή και εξειδικευμένη αγορά στην ΕΕ».

Ωστόσο, η αγορά βρώσιμων εντόμων αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, σύμφωνα με έκθεση της Meticulous Research.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs