Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Όλα έτοιμα για το επίδομα ρεύματος: Τι χρειάζεστε για την αίτηση


Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ. Ποια στοιχεία χρειάζεστε ...για να κάνετε την αίτηση.

Όλα έτοιμα για το επίδομα Η αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα ρεύματος, το Power Pass, έχει ήδη ξεκινήσει. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτή για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τέλος του μήνα. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Αρχικά, όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα:

Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet

Το ΑΦΜ σας

Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού για να κατατεθούν τα χρήματα

Όλα τα στοιχεία θα αντλούνται απευθείας από την ΑΑΔΕ, ενώ οι χρεώσεις απευθείας από τους παρόχους ρεύματος, επομένως δεν χρειάζονται οι λεπτομέρειες από τον λογαριασμό ρεύματος.


Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος

Βήμα - βήμα η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:

είσοδος και σύνδεση στο gov.gr

ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet

αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό

αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται

θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος

θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Πρέπει να προσέξετε για γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023


Οι 3 περιπτώσεις που χρειάζονται προσοχή

Το κοινό ρολόι: Το επίδομα θα το πάρει όποιος έχει το ΑΦΜ του στον λογαριασμό που εκδίδεται. Εάν δεν εμφανίζεται, τότε θα πάρουν μισό-μισό αυτοί που θα κάνουν την αίτηση.

Λογαριασμός σε άλλο όνομα: Για την κλασική περίπτωση που βγαίνει σε άλλο όνομα ο λογαριασμός, τότε, θα πηγαίνει με βάση τη δήλωση που θα κάνουμε στην πλατφόρμα για την κύρια κατοικία ή στο Ε1. Θα κυριαρχεί το τι θα δηλώσουμε στην πλατφόρμα.

Φοιτητική κατοικία: Για να είναι κάποιος δικαιούχος, μόνο αν υποβληθεί το φετινό Ε1, θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Θα είναι δικαιούχος άμεσα ο ίδιος ο φοιτητής, αν υποβάλει ξεχωριστό Ε1 για τον εαυτό του, αλλιώς ο γονέας θα δηλώνει το ρολόι. Μεγάλη προσοχή στον πίνακα 6.


Ποιοι θα πάρουν μέχρι και 850 ευρώ για το ρεύμα

Επιπλέον 250 ευρώ, στο επίδομα έως 600 ευρώ, θα δοθεί στους φοιτητές για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου. Για τη φοιτητική κατοικία συγκεκριμένα, σημειώνεται πως για να είναι κάποιος δικαιούχος, πρέπει να υποβληθεί το φετινό Ε1. Θα είναι δικαιούχος άμεσα ο ίδιος ο φοιτητής, αν υποβάλει ξεχωριστό Ε1 για τον εαυτό του, αλλιώς ο γονέας θα δηλώνει το ρολόι. Μεγάλη προσοχή πρέπει, τέλος, να δοθεί στον πίνακα 6.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο