Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αφροδίτη Βιλλιώτη. Από την Σαλαμίνα για την Ελλάδα


Γράφει ο συνεργάτης μας Δημήτρης Μάρκου

Ξεκινάμε μία νέα ενότητα παρουσίασης του ερασιτεχνικού θεάτρου στις E-eidhseis.com γιατί πιστεύουμε ....πως το ερασιτεχνικό θέατρο όταν γίνεται σωστά έχει πολλά να δώσει και ακόμη περισσότερα να κερδίσουν όσοι ασχολούνται με αυτό.

Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε μία σειρά συνεντεύξεων με ερασιτέχνες ηθοποιούς ώστε να μας μεταφέρουν στο κλίμα των ομάδων αυτών αλλά και να μας πουν τις εμπειρίες τους και τί αποκόμισαν από την ενασχόλησή τους με το ερασιτεχνικό θέατρο.

Αφορμή για αυτή τη νέα ενότητα πήραμε από μία καταπληκτική παράσταση που παρακολουθήσαμε στο Θέατρο Σαλαμίνας με τίτλο Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ" μία μεταφορά στο θέατρο της ταινίας THE GRINCH με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϋ. Την μεταφορά στο θέατρο την έκανε ένα από τα παλαιότερα μέλη του Θεάτρου Σαλαμίνας η Κα Αφροδίτη Βιλλιώτη η οποία και έχει βραβευθεί με την πρώτη θέση για το πρώτο της θεατρικό έργο που έγραψε μαζί με την Μαίρη Νικολοπούλου με τίτλο "Κρέμα Νυκτός" στο 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου (2021) της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.


Ακολουθεί η συνέντευξη

Ερώτηση: Τι είναι το ερασιτεχνικό θέατρο; Μίλησε μας γι' αυτό.

Αφροδίτη ΒιλλιώτηΤο ερασιτεχνικό θέατρο είναι θέατρο. Ο ερασιτέχνης ηθοποιός δεν πληρώνεται όπως ο επαγγελματίας, δεν βιοπορίζεται από το θέατρο, έτσι, απολαμβάνει την τέχνη αυτή χωρίς άγχος. Μέσα από το θέατρο, ο ερασιτέχνης ηθοποιός εκφράζεται, ανακαλύπτει τον εαυτό του, μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα συναισθήματα του για να αποδώσει στον εκάστοτε ρόλο, πειθαρχεί και δημιουργεί. Συμμετέχει στην κατασκευή σκηνικών, κοστουμιών, μπορεί ακόμα να ασχοληθεί με τον ήχο ή τον φωτισμό μιας παράστασης. Όπως και να 'χει η ενασχόληση με το ερασιτεχνικό θέατρο είναι μια διαφυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας με δημιουργικό τρόπο! Αξίζει κάποιος να δοκιμάσει!



Ερώτηση: Πώς δημιουργήθηκε το θέατρο Σαλαμίνας; Ποια είναι η ιστορία του;

Αφροδίτη Βιλλιώτη: Το Θέατρο Σαλαμίνας δημιουργήθηκε από τον Στέφανο Καρυδάκη, ηθοποιό και σκηνοθέτη με τεράστια αγάπη για το θέατρο, ο οποίος είχε οραματιστεί έναν πολυχώρο τέχνης που θα αποτελέσει ένα πυρήνα πολιτισμού και θα μεταδώσει την αγάπη για το θέατρο. Τώρα πια αυτός ο χώρος είναι υπαρκτός και έτοιμος να υποδεχτεί στην σκηνή του, εκτός από την ερασιτεχνική ομάδα, επαγγελματικές ομάδες, μουσικά σχήματα, παιδικά θέατρα κλπ.


Ερώτηση: Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου με το θέατρο;

Αφροδίτη Βιλλιώτη: Η ενασχόληση μου με το θέατρο ξεκίνησε το 2018 βλέποντας μια αγγελία στο Facebook από μια θεατρική ομάδα της Σαλαμίνας που ζητούσε γυναίκα ηθοποιό για ένα ρόλο. Πάντα μου άρεσε η ιδέα να ανήκω σε μια θεατρική ομάδα και η αγγελία εκείνη μου έκανε αυτό που λέμε "κλικ". Εκεί γνώρισα και τον δάσκαλο μας τον Στέφανο ο οποίος με εντυπωσίασε με τις γνώσεις και το σκηνοθετικό του ταλέντο. Τον ακολούθησα στην νέα του ομάδα και από τότε η ζωή μου άλλαξε. Το θέατρο μου δίνει μεγάλη χαρά. Παρακολουθώ και τα μαθήματα υποκριτικής και θέλω να βελτιώνομαι συνεχώς!


Ερώτηση: Τι θα δούμε στην παράσταση «Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»;

Αφροδίτη Βιλλιώτη: Στην παράσταση "ο Κλέφτης των Χριστουγέννων" θα δούμε την ιστορία των κατοίκων της πόλης ΠΟΥ, οι οποίοι αγαπούν υπερβολικά τα Χριστούγεννα αλλά έχουν παρεξηγήσει την σημασία τους και το μόνο που τους νοιάζει είναι τα δώρα, τα φαγητά, τα φωτάκια και οι εορταστικές εκδηλώσεις. Ένας πρώην κάτοικος της πόλης ΠΟΥ, ο Γκριντς, έχοντας υποστεί bulling για την τριχωτή επιδερμίδα του και το πράσινο χρώμα, εγκατέλειψε την πόλη και ζει πάνω στα βουνά μισώντας όλο και περισσότερο τους κατοίκους της ΠΟΥ και κατ' επέκταση τα Χριστούγεννα. Η Σίντυ Λου, ένα κοριτσάκι με μεγάλη αγάπη στην καρδιά της θα επαναφέρει στην κοινωνία των ΠΟΥ τον Γκριντς διδάσκοντας σε όλους την πραγματική σημασία των Χριστουγέννων, την αγάπη.



Ερώτηση: Το έργο το διασκεύασες και το μετέφερες εσύ στο θέατρο, σωστά; Πες μας πως ξεκίνησε όλο αυτό.

Αφροδίτη Βιλλιώτη: Ναι, το έργο αυτό είχε κλέψει την καρδιά μου όταν το είδα πρώτη φορά στην τηλεόραση. Ο ξενόγλωσσος τίτλος της ταινίας είναι: "The Grinch who stole Christmas" και τον ρόλο του Γκριντς ερμηνεύει ο Jim Carrey, απίστευτος κωμικός. Έκανα την διασκευή και μεταφορά στο θέατρο πολλά χρόνια πριν για παράσταση που δώσαμε στον Προσκοπισμό, αλλά το 2019 το "πείραξα" περισσότερο για να ανέβει στην σκηνή του θεάτρου Σαλαμίνας από ενήλικες ηθοποιούς. Και τότε, όπως και τώρα το έργο είχε και έχει μεγάλη επιτυχία και χαρίζει μεγάλη χαρά και Χριστουγεννιάτικο πνεύμα.


Ερώτηση: Παίζεις και εσύ στο έργο. Πες μας ποιο ρόλο υποδύεσαι και ποια κοινά ή διαφορές έχεις με αυτόν;

Αφροδίτη Βιλλιώτη: Στο έργο υποδύομαι τον Γκριντς, τον αγαπώ. Τα κοινά στοιχεία με τον Γκριντς είναι η τρέλα, μερικές φορές ψυχεδέλεια (χαχαχα), η θλίψη που νοιώθει έχοντας υποστεί bulling, γιατί ως παιδί έχω υποστεί κι εγώ, και η σκανδαλιά. Οι διαφορές μας είναι ότι εγώ υπέρ λατρεύω τα Χριστούγεννα, δεν είμαι μοναχικός τύπος, και αγαπώ το φαγητό το ανθρώπινο και όχι βίδες, σκουπίδια και ...πιατάκια, που καταβροχθίζει ο Γκριντς με μανία!


Ερώτηση: Η παράσταση απευθύνεται μόνο σε παιδιά;

Αφροδίτη Βιλλιώτη: Η παράσταση δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Μπορεί κάλλιστα να την παρακολουθήσει ένας ενήλικας και μάλιστα να την απολαύσει καθώς θα τέρψει το παιδί που κρύβεται μέσα του και θα του θυμίσει και την σημασία των Χριστουγέννων.


Ερώτηση: Στην παράσταση βλέπουμε θέματα που έχουν να κάνουν με τη φιλία, την αγάπη, τον καταναλωτισμό, τον εκφοβισμό. Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτά στους θεατές;

Αφροδίτη Βιλλιώτη: Θα ήθελα ο κόσμος να εστιάσει στο ότι τα Χριστούγεννα δεν έχουμε ανάγκη τα δώρα και τα ωραία φαγητά αλλά καλή παρέα. Το μήνυμα που θέλω να περάσει στο κοινό είναι κυρίως η αγάπη και η συγχώρεση.


Ερώτηση: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται για το ερασιτεχνικό θέατρο;

Αφροδίτη Βιλλιώτη: Στα μελλοντικά μου σχέδια βρίσκεται κυρίως το ανέβασμα του θεατρικού έργου "Κρέμα Νυκτός" το οποίο έγραψα με την Μαίρη Νικολοπούλου, φίλη μου, μια κωμωδία εποχής σε δεκαπεντασύλλαβο και το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Επίσης να τελειώσω το δεύτερο έργο που γράφεται αυτόν τον καιρό, άλλη μια κωμωδία εποχής.



Όσο για το που μπορεί να μας βρει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το ερασιτεχνικό θέατρο, είναι πολύ εύκολο. Στις σελίδες του Θεάτρου Σαλαμίνας στο Facebook και στο Instagram με ένα απλό μήνυμα! Το πρώτο βήμα για μια τόσο όμορφη αλλαγή στην ζωή!

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ώρα σας και σας ευχόμαστε ένα νέο έτος με 2023 ευχές για να κατακτήσετε και άλλα όρη, να έχετε και άλλες θεατρικές επιτυχίες στο σανίδι αλλά και στο βιβλίο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs