Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Τσεχία: Σε ανώνυμο τάφο θαμμένοι στρατιώτες που δολοφόνησαν τον «εγκέφαλο» του Ολοκαυτώματος - Εκστρατείες ζητούν την κατάλληλη ταφή τους


Ο Ján Kubiš και ο Josef Gabcík, οι δύο Τσεχοσλοβάκοι αλεξιπτωτιστές με εκπαίδευση στην Βρετανία, που πήραν ...
τα εύσημα για την δολοφονία ενός από τους πιο πιστούς ακόλουθους του Χίτλερ και του εγκέφαλου του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με αναφορές, θα ταφούν στην Πράγα σε έναν ανώνυμο τάφο.

Τώρα, διάφορες εκστρατείες καλούν την Τσέχικη Δημοκρατία να σώσουν ότι έχει μείνει από αυτούς από την αφάνεια και να τους δώσουν την ταφή που τους αναλογεί. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, οι σωροί των δύο αντρών βρίσκονται στο νεκροταφείο Ďáblice στην Πράγα σε ένα κοινό οικόπεδο, που χρησιμοποιούνταν επίσης για την ταφή των Ναζί και των συνεργατών τους. Το οικόπεδο αυτό είναι κοντά στο σημείο όπου πιστεύεται πως χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι του παλιού τσεχοσλαβικού κομμουνιστικού καθεστώτος έχουν ταφεί.

Παρά την διάκριση για την δολοφονία ένος από τους αρχηγούς των Ναζί, ο Kubiš και ο Gabcík έχουν περάσει σχεδόν ανώνυμοι στην πατρίδα τους και δεν έχουν ακόμη λάβει μια κατάλληλη ταφή – μια αποτυχία για την οποία οι διαμαρτυρόμενοι θεωρούν υπεύθυνη την αδιαφορία και την απροθυμία των σημερινών αρχηγών του κράτους. «Στην Βρετανία και την Γαλλία, τους μαχητές που αντιστάθηκαν [στους Ναζί] τους φέρονται με ύψιστο σεβασμό. Οι δικοί μας είναι σε ομαδικούς τάφους και οι άνθρωποι τους αγνοούν» δήλωσε η Neela Winkelmann, από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Μνήμης και Συνείδησης που έχει την βάση της στην Πράγα. «Πρόκειται για ασέβεια αυτό που έχουμε κάνει στον Gabcík και τον Kubiš. Σκότωσαν τον μοναδικό αρχηγό των Ναζί που δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου και έναν από τους κύριους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος».

Ο Heydrich ήταν ο αρχηγός του ναζιστικού Προτεκτοράτου στην Βοημία και την Μοραβία όταν ο Kubiš έριξε μια χειροβομβίδα στην ανοιχτή Mercedes του την ώρα που μεταφερόταν στην δουλειά του στην κατεχόμενη Πράγα, στις 27 Μαϊού του 1942. Η χειροβομβίδα πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε αφού το όπλο του Gabcík κόλλησε και δεν μπόρεσε να πυροβολήσει. Ο Heydrich Πέθανε οκτώ μέρες μετά.


Την δολοφονία του διέταξε η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, που τότε είχε την βάση της στο Λονδίνο, ως απάντηση της βάρβαρης καταστολής του αντιστασιακού κινήματος στην χώρα.

Κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος τα ανδραγαθήματα των δύο αλεξιπτωτιστών αγνοήθηκαν γιατί, σύμφωνα με τα μέλη των εκστρατειών, οι αρχές δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι οι δύο άντρες έλαβαν την εκπαίδευσή τους στην Βρετανία. Σύμφωνα με την Jiri Linek, μέλος οργάνωσης για τους πρώην πολιτικούς κρατούμενους, δεν υπήρχε καμιά γενική επίγνωση κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος ότι τα σώματα του Gabcík και του Kubiš ήταν εδώ γιατί ερχόταν από την «λάθος πλευρά».




«Αν είχαν έρθει από την Ρωσία θα τους έκαναν μεγάλους ήρωες. Αλλά ήρθαν από την Βρετανία και πολλοί από τους πολιτικούς κρατούμενους, αφού η κομμουνιστές πήραν τον έλεγχο, ήταν πρώην στρατιώτες με την αντίσταση που είχε ως βάση της την Αγγλία».

Τα μέλη των εκστρατειών έχουν γράψει στον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Τσεχίας, Bohuslav Sobotka, ζητώντας τα σώματα να εκταφούν και μετά να του δοθεί μια κατάλληλη ταφή. Θέλουν επίσης ο μαζικός τάφος – που υπολογίζεται ότι έχει 2,400 με 14,000 σωρούς - να ανακηρυχθεί ένα εθνικό μνημείο για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού.

Ενώ η κυβέρνηση απάντησε καθιερώνοντας βουλευτικές συζητήσεις για το θέμα, οι διάφορες προτάσεις και συζητήσεις τερματίστηκαν λόγω αντιρρήσεων όσον αφορά το κόστος των εγχειρημάτων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs