Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον εξευτελισμό των 5 προσφυγόπουλων στο ΑΤ Ομόνοιας


Την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε το επεισόδιο στο ΑΤ Ομονοίας, με την υπόθεση...
εξευτελισμού των πέντε προσφυγόπουλων.

Ο διεθνής οργανισμός ζητά την επείγουσα διερεύνηση του περιστατικού με τα πέντε παιδιά από τη Συρία, που συνελήφθησαν, γυμνώθηκαν και υπέστησαν κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς μόνο και μόνο επειδή κρατούσαν πλαστικά όπλα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η αστυνομία συνέλαβε τα παιδιά επειδή είχε την υποψία ότι μπορεί να είναι μέλη μιας οπλισμένης ομάδας. Τα 5 προσφυγόπουλα ανέφεραν ότι ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση για τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία, όταν οι αστυνομικοί με μηχανές τα σταμάτησαν και τα συνέλαβαν. Μαζί τους ήταν και δύο ενήλικες, 24 και 21 ετών, που επίσης οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τη δικηγόρο των παιδιών, την κυρία Ηλέκτρα Κούτρα, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι πελάτες της υπέστησαν λεκτική και σωμταική βία. Ενα 12χρονο αγόρι, όπως ανέφερε, βρέθηκε στον τοίχο από τους αστυνομικούς επειδή «αρνήθηκε να βγάλει το εσώρουχό του». Ενα άλλο, 14 ετών, ζητούσε τη μητέρα του, αλλά αντίθετα οι αστυνομικοί «το έσπρωξαν με βία και το έβρισαν». Και όταν ο αδερφός του ζήτησε τον λόγο, όπως λέει η Αμνηστία, χτυπήθηκε με δύναμη στον αυχένα από έναν αστυνομικό.




Ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, John Dalhuisen, σε δηλώσεις του τόνισε: «Αν οι καταγγελίες για χτυπήματα και την υπόλοιπη απαράδεκτη συμπεριφορά αποδειχθούν αληθείς, οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν τη δίωξη των υπευθύνων. Θα πρέπει ακόμα να ξεκαθαρίσουν αν στις ενέργειες των αστυνομικών υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο».

Ο κ. Dalhuisen ζητά να ασκηθούν διώξεις στους αστυνομικούς «για παραβίαση των ανθρωπίνων διακιωμάτων κατά τη διάρκεια μιας απλής εξακρίβωσης στοιχείων». Επίσης, δήλωσε ότι «μια βασική ερώτηση που πρέπει να απαντήσει αυτή η έρευνα είναι: «Θα είχε συμβεί αυτό αν πέντε Ελληνόπουλα κρατούσαν πλαστικά όπλα στους δρόμους της Αθήνας;”».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs