Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Χάσατε πολλά κιλά; Δείτε πώς να μην τα ξαναπάρετε


Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέρατε να χάσετε τα περιττά κιλά και αισθάνεστε ικανοποιημένοι. Τι γίνεται όμως όταν...
η ζυγαριά αρχίζει πάλι να ανεβαίνει;

Νέα έρευνα από τη Δανία βρήκε τον τρόπο που διευκολύνει τη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια των περιττών κιλών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα των ορμονών 20 παχύσαρκων ατόμων που ακολούθησαν δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες για δύο μήνες και έχασαν κατά μέσο όρο το 13% του σωματικού βάρους τους. Στη συνέχεια ακολούθησαν για ένα έτος ένα πιο ελαστικό πρόγραμμα διατροφής, τη λεγόμενη συντήρηση, με σκοπό τη διατήρηση του βάρους.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η γκρελίνη, γνωστή και ως ορμόνη της πείνας, αυξήθηκε κατά 23% μετά την αρχική απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ένστικτο συντήρησης του σώματος εναντιώνεται στις προσπάθειες απώλειας βάρους προκαλώντας αύξηση της όρεξης.

Στο διάστημα του ενός έτους όμως που διήρκεσε η συντήρηση, τα επίπεδα της γκρελίνης έπεσαν κάτω από το 7%.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής Signe Sørensen Torekov, το σώμα χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο βάρος του. Στο διάστημα αυτό μειώνεται και η παραγωγή των ορμονών της πείνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι δύο τύποι της ορμοόνης που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι -GLP-1 και ΡΥΥ3-36- αυξήθηκαν σταθερά στη διάρκεια του έτους που ακολούθησε την απώλεια βάρους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παραπανίσια κιλά εμποδίζουν τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν τις ορμόνες κορεσμού, προκειμένου να χάσουμε το περιττό λίπος. Η απώλεια των κιλών και η συντήρηση του νέου βάρους για ένα έτος όμως, επιτρέπει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στην επίτευξη του στόχου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, αν καταφέρετε να διατηρήσετε το νέο βάρος σας για ένα χρόνο, θα αρχίσετε να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι σε καθημερινή βάση.

Αν και πρόκειται για μικρή μελέτη, ο Torekov εκτιμά ότι τα αποτελέσματα έχουν βάση για τους περισσότερους ανθρώπους που έχασαν αυτό το ποσοστό βάρους.

Πηγή: Onmed

Google+ Followers