Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ουγγαρία: Αφού το δημοψήφισμα απέτυχε, ας αλλάξουμε το Σύνταγμα


Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα για τον αποκλεισμό των προσφύγων από την Ουγγαρία «κάηκε» πιο εντυπωσιακά κι από το ...
«Χίντεμπουργκ», ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν -τον οποίο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έχει χαρακτηρίσει μισοαστεία, μισοσοβαρά ως «δικτάτορα»- φαίνεται αποφασισμένος να μη δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα στο έδαφος της Ουγγαρίας.

Έτσι, μετά την ακύρωση του δημοψηφίσματος, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενδέχεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στις 8 Νοεμβρίου ώστε να απορρίψει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων μέσω ποσοστώσεων και η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του μηνός, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα Fidesz.

Ο Λάγιος Κόσα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Fidesz, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαβεβαίωσε ότι το κόμμα δεν επιδιώκει την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξήγησε ότι «πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου οι Βρυξέλλες [...] δεν μπορούν να εγκαταστήσουν μετανάστες στην Ουγγαρία. Και πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι απαγορεύουμε την εξαναγκαστική μετεγκατάσταση των μεταναστών».




Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων απέρριψε το σύστημα των ποσοστώσεων που επιβάλλει η ΕΕ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Όμως το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρό, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να κριθεί άκυρο.

Ο Όρμπαν ωστόσο τόνισε ότι μολονότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, του δίνει μια ισχυρή εντολή να αντιταχθεί στις Βρυξέλλες, καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι απέρριψαν τις ποσοστώσεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs