Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Θέλετε να κοιμάστε καλά; Ιδού τα πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε


Η χρησιμότητα του ύπνου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, συχνά ...
δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ή ο ύπνος είναι ταραγμένος και κάθε άλλο παρά μας ξεκουράζει.

Προφανώς, στο πόσο καλά κοιμόμαστε παίζει ρόλο και η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουμε λίγο πριν ξαπλώσουμε τα οποία κάνουν τον ύπνο μας δύσκολο να έρθει και ταραγμένο όταν τελικά φθάσει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου, αυτά είναι τα πέντε βασικά λάθη που κάνουμε και μετά ο... Μορφέας δεν έρχεται με τίποτα:


1. Παίρνουμε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη: η ψευδοεφεδρίνη είναι διεγερτικό, όπερ σημαίνει ότι, ακόμα κι αν είμαστε κουρασμένοι, εμποδίζει τον οργανισμό μας να "κλείσει διακόπτες" και να μας πάρει ο ύπνος.

2. Απασχολούμαστε με το κινητό ή την τηλεόραση: όταν ξαπλώνουμε και αρχίζουμε να κάνουμε chat στο κινητό ή παρακολουθούμε κάτι στην τηλεόραση δεν επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να μπει σε συνθήκες ύπνου, αλλά τον κρατάμε σε εγρήγορση.

3. Κάνουμε ένα ζεστό ντους: σε αντίθεση με τη "λαϊκή σοφία" ένα ντους πριν από τον ύπνο δεν βοηθάει. Αντιθέτως, αν όντως θέλουμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να πάρουμε το μπάνιο μας τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσουμε στο κρεβάτι, ώστε το σώμα μας να επανέλθει στην κανονική του θερμοκρασία.

4. Τρώμε κανονικό/λιπαρό/αλμυρό γεύμα: η διαδικασία της πέψης ενός κανονικού γεύματος -ιδίως αν είναι και "βαρύ"- πριν πέσουμε στο κρεβάτι, αποτελεί εγγύηση για δύσκολο και ταραγμένο ύπνο. Αν πεινάμε, τρώμε κάτι λίγο και ελαφρύ.

5. Πίνουμε καφεϊνούχο ρόφημα: η καφεΐνη είναι διεγερτική, γι' αυτό και το πρωί μας ξυπνά. Επίσης, παραμένει στο σώμα μας για 12 ώρες. Οπότε, δεν πίνουμε καφεϊνούχα ποτά (καφέ, τσάι, energy drinks, κλπ) για ώρες πριν τη στιγμή του ύπνου

Google+ Followers